Stefani Knežević, jedna je od pet djevojka koja će poslije godinu dana obuke u Upravi za policijsko obrazovanje, po prvi put, školovanje i usavršavanje nastaviti u Specijalnoj jedinici.

Kaže, nije bilo lako proći zahtjevne psihofizičke testove, ali odustajanje nije bilo opcija. Jaku volju i fizičku snagu klesala je od djetinjstva kroz gimnastiku, atletiku, kik-boks. Student je i druge godine Pravnog fakulteta.

”Ono što je najteže bilo, kao što sam već rekla jeste i taj marš, gdje više psiha igra ulogu, nego fizička izdržljivost.Jer kad vidiš kilometre koji te čekaju pred tobom nije lako definitivno”, kaže Stefani Knežević, kadet uprave za policijsko obrazovanje.

Klupu će dijeliti sa Srpčankom Ivanom Sekulić. I njoj će marš pod punom opremom od tridestak kilograma- puška, pancir, ranac, po kiši i spavanje pod vedrim nebom, ostati u dugom sjećanju. Bavljenje karateom i rukometom bili su joj dobra podloga. Unifroma je privlači od malena.

”Bilo je naporno stvarno i sve to imala sam cilj, volju i želju da to upišem, vodila me moja želja i svijest. I to je pomoglo da završim taj dril uspješno”, rekla je Ivana Sekulić,kadet Uprave za policijsko obrazovanje .

Više od 600 kandidata okušalo je sreću, ali samo 45 najboljih prošlo je policijski dril. Po prvi put i djevojke su dobile priliku da pokažu svoje sposobnosti.

“Jer djevojke, odnosno žene, značajno mjesto i u obavljanju policijskih poslova jer neke od policijskih poslova mogu obavljati samo lica istog pola, kao što je riječ o pretresu. Tako da postoji potreba da žene nađu svoje mjesto u redovima Specijalne policije”, kaže Mile Šikman, načelnik Uprave za policijsko obrazovanje.

” Nadam se da će onako kako su pokazali, na toj selekciji da su najbolji da će svi do kraja da polože sve ispite da zadovolje sve kriterije, nakon toga da prođu osnovnu i naprednu obuku u Specijalnoj policiji i da nakon toga postanu pripadnici specijalne policije”, kaže Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

U sedam dana testiranja u bazi Specijalne policije, na kopnu i vodi, najbolji budući specijalci izborili su se za svoje mjesto. Zanimljiv je detalj da su svi regrutovani iz civilnih redova.

NN, ATV