Pod nazivom “Život je cirkus” u prijedorskom Pozorištu održan je novi jedinstveni modno scenski performans u Srpskoj i BiH, a koji već 42. put na različite teme organizuje Jelena Govedarica, top model i vlasnica lokalne škole za manekene.

Naime, spektakularna predstava na kojoj bi pozavidjeli mnogo veći centri od Prijedora, počela je time što je žena (J. Govedarica) čistila pod džogerom, a njen suprug, poznati glumac Aleksandar Stojković Piksi to uopšte nije registrovao niti primijećivao… Zapravo, tipični balkanski muškarac zanemario je i zapostavio ženu svojim nesvjesnim i nonšalantnim ponašanjem. Srušivši joj bračne snove, izazvao ju je da se potpuno okrene i posveti sebi. Ona je, tako, zapostavila kućne obaveze i muža, i napravila mu cirkus, haos i rusvaj od života.

– To mu je donijelo nemir i nespokoj, ali predstava se, vidjeli ste, završila optimistično. Bračni drugovi su na kraju napravili kompromis upravo zbog toga što je on sve to proživio i osjetio na svojoj koži. Shvatio je da je bio u krivu i da mu je supruga najljepši nakit u životu. Dakle, ljudi sve dok nešto ne izgube ne znaju koliko im to znači – ispričala je Jelena za Press.

Ova mlada dama iz Prijedora, koja je sama uradila scenario, scenografiju, koreografije i režiju „Cirkusa života“ napomenula je da je riječ o životnoj priči gdje bi muž bar ponekad trebalo da se stavi u ulogu žene, odnosno da je ne gleda isključivo kao domaćicu i spremačicu već najnježnije biće na svijetu.

– Iako mislim da je kod nas u toj ulozi svaka druga žena, poruka šoua nije feministička. Stvar je u tome da se supružnici što više međusobno uvaže i poštuju, prilagođavaju jedno drugome, budu odgovorniji, ne prebacuju krivicu… – ocijenila je naša sagovornica nakon ove netipične modne revije.

Inače, šou je na pozorišnim daskama okupio čak 150 učesnika a sve je održano uz pokroviteljstvo grada Prijedora i brojnih privatnih preduzeća. U postavljanje predstave uloženo je tri mjeseca priprema a na sceni su, uz manekene, viđene kolekcije renomiranih modnih brendova iz BiH i regiona, urnebesne i nenosive (fantazi) frizure raznih boja, svečane haljine, vjenčanice i drugi komadi odjeće domaćih dizajnera, te atraktivni plesači, koreografije, pa čak i mladi fudbaleri FK „Rudar-Prijedor“.

Kako god, Jeleninu školu za menekene prošlo je na hiljade mladih od kojih su mnogi postali profesionalci u svijetu mode kako u zemlji, tako i u regionu i inostranstvu.

– Učim ih da razvijaju svoje talente, budu kreativni i društveno korisni a ne uvijek ono što od njih žele njihovi roditelji ili sredina. Uostalom, moda je prvenstveno stav a ne estetika i jurenje za trendovima kako misli većina. Kao što je po meni eksperimentisanje modni imperativ tako je i sa životom. Ako se plašimo reakcije sredine zbog nekog komada garderobe koji smo obukli plašićemo se i da nešto drugo uradimo – ocijenila je Govedarica.

Jelenin fešn šou u Beogradu!?

Jelena je navela da je mnogo napredovala od prvog šoua koji je izgledao dosta amaterski.

– Prve savjete sam dobila od glumca Deana Batoza, a poslije sam sarađivala sa Radenkom Bilbijom, Željkom Kasapom… Inače, Piksi je poziv da igra u predstavi prihvatio sa oduševljenjem vidjevši ozbiljnost projekta. A što se tiče daljih planova, već dobijam informacije da bi ovakav fešn šou voljeli da vide u Beogradu… – najavila je Jelena, koja je na javnoj sceni od djetinjstva. Između ostalog, nastupala je na „Đurđevdanskom festivalu“, pobjeđivala na domaćim i internacionalnim izborima modela, bila miss Prijedora 2011. i lice modne kuće „SAH“ iz Londona, pojavljivala se u muzičkim spotovima…

Press/Bojan REČEVIĆ