Crno- bijela” slika iz dejtonske Bosne i Hercegovine dolazi gotovo svaki dan, iz svih pora društva, pa i iz sporta. Federalni mediji se utrkuju kako da oblate sve što dolazi iz Republike Srpske. Disciplinska komisija FSBiH tako je kaznila FK Rudar Prijedor sa 7.000 KM i vije utakmice bez publike (to je još najmanje toliko) zbog skandiranja jedne grupe srpskom generalu u Hagu Ratku Mladiću. Nije sporno da političkim parolama nije mjesto na stadionu, ali pojedinci i mase se utrkuju da što više obalte Prijedor ,kao “genocidni” grad, a onda po automatizmu i Republiku Srpsku.

Jedan od naposjećenijih portala u “boljem dijelu BiH”, tamo gdje cvjeta limun žut i rastu banane na sred Baščaršije, sportsport.ba u svom naslovu kaže: “Rudar kažnjen zbog skandiranja ratnom zločincu”. E, pa da pojasnimo novinaru Edmiru Škoriću, da to što bi on volio, a što se još nije desilo, i možda neće nikada, Ratko Mladić nije ratni zločinac! Već samo osumnjičeni koji se u Hagu bori da skine ljagu sa svog imena. Sve ostalo su insinuacije Škorića i njemu sličnih.

Kada je u tom istom Prijedoru bihaćka grupa “Nebeska sila” provocirala natpisom “Nećemo vam zaboraviti genocid u Srebrenici”, tada su Škorić i njemu slični pisali o brutalnosti MUP-a RS, a šta je transparent radio na stadionu, nije ih bilo briga. Eto, to je njihova pravda,…

Ne želimo da prejudiciramo, ali šta ako Mladić dokaže svoju nevinost i bude oslobođen? Hoće li se “sarajevska raja” i Škorići izviniti, ne Ratku Mladiću, već Rudar Prijedoru i njegovim navijačima. Hoće li FSBiH vratiti desetine hiljada konvertibilnih maraka koje su otišle na nešto što se još nije dogodilo?!

A do tada. ratne zastave Armije BiH vijore se na svim stadionima, klanja se i viče “Alahh ekber”, “Ubij srbina” je parola koja je postala stvar prestiža, i za nju niko, i nikada neće odgovarati. Baš zato, Bosna i Hercegovina je osuđena na propast koliko god se “oni tamo” trudili daje predstave drugačije.

Tekst preuzet sa portala pravdabl.com