Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su Nacrt budžeta za 2016. godinu u iznosu od 38.203.223 KM ili za 4.170.962 KM veći nego ovogodišnji budžet.
Gradonačelnik Marko Pavić kaže da je budžet za 2016. godinu za 12 odsto veći od ovogodišnjeg i da sadrži dio razvojnih sredstava koja će biti upotrijebljena za investicije.

“Grad Prijedor ima stabilan budžet, nema nikakvih obaveza koje nisu plaćene. Obaveze prema svim budžetskim korisnicima se ispunjavaju redovno i na vrijeme i ove godine očekujemo suficit koji ćemo onda usmjeriti u investicione aktivnosti u idućoj godini”, rekao je Pavić novinarima u Prijedoru.

On je istakao da jedanaestu godinu grad Prijedor ne iskazuje budžetski deficit.

“Godina će biti pozitivna, a to je pokazatelj domaćinske politike i domaćinskog upravljanja budžetom već deceniju i svake godine ostaje novca za investicije”, dodao je Pavić.

Načelnik Odjeljenja za finansije grada Biljana Malbašić rekla je da se tri miliona KM kredita odnosi na – nastavak gradnje sportske dvorane na Urijama – milion KM, rekonstrukciju Ulice Vuka Karadžića – 600.000 KM, rekonstrukciju ulice kod gradskog stadiona – 500.000 KM, te završetak zelene pijace na Pećanima i obnovu domova u mjesnim zajednicama – po 450.000 KM.

“Dobili smo danas i preporuke Ministarstva finansija /Republike Srpske/ na nacrt koje smo dobrim dijelom već uzeli u obzir i moramo prema Ministarstvu finansija dati dodatna obrazloženja i u dogovoru s njima dati prijedlog budžeta”, navela je Malbašićeva.

Prema njenim riječima, budžet grada Prijedora zadužen je za 11,98 odsto u odnosu na dozvoljenih 18 odsto.

Za nacrt budžeta glasalo je 23 od 27 odbornika, a protiv su bila tri odbornika SDS-a i jedan odbornik Stranke za BiH.

Šef Kluba odbornika SDS-a Zdravko Torbica rekao je da SDS nije podržao ovaj dokument zato što ni ove godine nisu uvršteni prihodi od eksploatacija kamenoloma i šljunkara, što nije smanjena javna potrošnja i što su kreditna sredstva usmjerena na projekte koji, prema njihovom mišljenju, jesu potrebni, ali nisu prioritetni.

Odbornik Stranke za BiH Mirsad Duratović rekao je da nije podržao dokument jer su njime predviđena nedopustivo mala sredstva za obuku i zapošljavanje mladih, za promociju privrede grada i za ovdašnji Crveni krst, kao i za civilne žrtve rata u poređenju sa boračkim kategorijama.

Za sutra su najavljene javne rasprave o Nacrtu budžeta grada Prijedora za 2016. godinu.

SRNA