Zamjenik šefa poslaničkog kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, Šemsudin Mehmedović, tvrdi da između lidera njegove stranke Bakira Izetbegovića i lidera SBB-a Fahrudina Radončića postoji tajni dogovor o rekonstrukciji sadašnjeg sastava Savjeta ministara BiH!

Prema tom dogovoru, nagovještava Mehmedović, pored Radončićevog SBB-a, koji bi u Savjetu ministara BiH trebalo da zamijeni Komšićev DF, planira se i zamjena kadrova iz Saveza za promjene onima iz SNSD-a!

Odgovarajući na nedavne prozivke “Dnevnog avaza”, lista čiji je osnivač lider SBB-a, da sa DF-om i još trojicom “odmetnutih” SDA-ovaca pravi “blokadu reformskih procesa u zemlji”, Mehmedović je na svom Fejsbuk profilu objavio da je razlog hajke koju je protiv njega pokrenuo Radončićev list to što se nekima, kako je naveo, žuri da ostvare svoje tajne ciljeve.

– Zarad istinitog i pravovremenog informisanja, javnost treba da zna sljedeće: Postoji dogovor Bakir – Radončić, što nije napisano u sporazumu o koaliciji. Ovaj tekst u “Avazu” je samo početak pritiska na nas koji bismo se eventualno protivili provođenju tog dogovora, tako da je ova “analiza”, u stvari, priprema za nešto drugo. Rekonstrukcija Savjeta ministara BiH zahtijeva prostu većinu od 42 poslanika, što je 22, i u toj matematici, s obzirom na to da su izigrali sve dogovore, nedostaje glasova. Ova “analiza” je prijetnja nama, koji, eventualno, ne bismo podržali željenu rekonstrukciju Savjeta ministara. O ovome će biti još govora u narednim danima, ali je očigledno da se nekima žuri da realizuju zacrtane ciljeve koji su javnosti još nepoznati – objavio je Mehmedović na Fejsbuku, da bi, zatim, nakon nekoliko sati, uklonio ovaj tekst.

Komentar o “tajnim kombinacijama” za rekonstrukciju Savjeta ministara BiH, koje je, navodno, pravio sa Bakirom Izetbegovićem danas smo pokušali dobiti od lidera SBB-a, Fahrudina Radončića, ali se on nije javljao na naše telefonske pozive.

Sadik Ahmetović, jedan od “odmetnutih” SDA-ovaca u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kako “Avaz” naziva četvoricu poslanika ove stranke koji su se ranije javno pobunili zbog načina na koji Izetbegović upravlja SDA, za Press kaže da se protivi bilo kakvoj rekonstrukciji postojećeg Savjeta ministara BiH.

– Na sjednicama organa stranke moraćemo da detaljno raspravljamo o toj temi. Moj stav je da SBB ne zaslužuje ulazak u Savjet ministara zbog stvari koje su ranije radili, a, što se mene tiče, bilo kakva zamjena Saveza za promjene sa SNSD-om ne dolazi u obzir – poručuje Ahmetović.

Press