U periodu vladavine koalicije “Sloga” predvođene tadašnjim premijerom i “daškom svježeg vjetra na Balkanu”, a sada predsjednikom RS koji nije pretjerano, da ne kažemo nikako, po volji Zapada, Srpska je prenijela tek poneku nadležnost na nivo BiH, pa smo dobili npr. zajedničke pasoše i registarske tablice. Istovremeno smo sačuvali VRS, carine, obavještajnu službu i što mnogi zaboravljaju, niko od optuženih za ratne zločine nije isporučen Haškom tribunalu, iako je to bila jedna od ključnih obaveza za dalje evropske integracije.

Međunarodna zajednica tada nije insistirala na zajedničkoj vojsci, reformi policije, formiranju ministarstava bezbjednosti, pravde, ljudskih prava, komunikacija i transporta BiH i brojnih drugih institucija koje danas postoje na nivou BiH. Pojednostavljeno, stranci nisu tražili od svojih tadašnjih miljenika na vlasti koji su s ponosom nosili etiketu evropskih političara da donose teške odluke ili današnjim rječnikom, da povlače izdajničke probosanske poteze.

Kada je Dodikovu prozapadnu vlast zamijenio SDS, odnosno vlada eksperata Mladena Ivanića, jer moćni međunarodni faktor nije htio da čuje da u vladi sjede ministri iz SDS-a, počela je erozija nadležnosti RS. Od 2001. do 2006. godine formirana su sva gorenavedena ministarstva, stvorene su zajedničke oružane snage, UIO BiH, OBA, SIPA i brojne druge, potrebne i nepotrebne agencije BiH. U istom periodu završeno je i pitanje saradnje sa Hagom, jer je na slobodi ostalo svega nekoliko, doduše najtraženijih haških optuženika, ali za koje apsolutno niko nije vjerovao da se kriju u RS.

To su fakti koje niko ne može pobiti, a stranke koje su tada bile na vlasti okupljene u današnjem Savezu za promjene, mogu da se brane činjenicom da su za sve prenesene nadležnosti zajedno s njima, a u nekoliko slučajeva kao npr. o formiranju Suda i Tužilaštva BiH, i bez njih, glasali poslanici prethodne prozapadne vlasti.

Elem, jednostavan zaključak glasi da u periodu kada su na vlasti miljenici Zapada, Srpska ne trpi pritiske i ne dobija zahtjeve iz Brisela ili Vašingtona za prenošenje nadležnosti na BiH, a kada su na vlasti oni koje Zapad “ne miriše”, RS svakodnevno dobija fakture za plaćanje na kojima je ova ili ona nadležnost Srpske. Zvuči groteskno, ali čovjeku naprosto dođe da uzvikne “živjeli izdajnici”!

Press