ANU BiH povukla odluku o pokroviteljstvu za izdavanje Jahićeve knjige. Uvidom u pet tomova uočene ozbiljne povrede pravnih i etičkih normi. Tvrde da nijedno telo ANU BiH nije odobrilo korišćenje njihovog loga

SARAJEVO – Akademija nauka i umetnosti BiH (ANU BiH) saopštila je juče da povlači odluku o pokroviteljstvu “Bošnjačkoj asocijaciji 33” za izdavanje “Rječnika bosanskog jezika” autora Dževada Jahića, koja je data 2011. godine.

Od “Bošnjačke asocijacije 33” koja je suizdavač rečnika i izdavača traži se da u impresumu, podacima o katalogizaciji i drugim stranicama kojima se identifikuju ova izdanja ni pod kojim uslovima i ni u kakvoj formulaciji ne navode ANU BiH kao pokrovitelja budućih izdanja.

Članovi Izvršnog odbora ANU BiH pregledali su sporne i neke druge odrednice Jahićevog “Rječnika bosanskog jezika” i zaključili da je ta materija u nadležnosti Odeljenja humanističkih nauka ANU BiH i da će stručnu ocenu prepustiti tom telu.

Izvršni odbor obavio je uvid u istorijat odlučivanja o pokroviteljstvu, a Biblioteka Akademije bibliografsko istraživanje spornog rečnika.

Iz Akademije ističu da su oba postupka pokazala da postoje nepravilnosti. Tako se, između ostalog, navodi da nije postojalo odobrenje organa ANU BiH tadašnjem Centru za leksikologiju i leksikografiju da se da pokroviteljstvo rečniku, niti da se akademik Muhamed Filipović označi kao osoba koja predstavlja pokrovitelja, te da nijedan organ ANU BiH nije odobrio stavljanje loga ANU BiH na to delo.

Uvidom u pet tomova ovog rečnika uočena je ozbiljna povreda ne samo pravnih, već i etičkih normi u oblasti nauke i izdavaštva, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik ANU BiH akademik Miloš Trifković.

UVREDE

Rečnik “bosanskog” jezika Dževada Jahića, koji se preporučuje kao literatura u školama i na fakultetima Federacije BiH, obiluje pogrdnim izrazima na račun Srba i pravoslavaca, poput reči “đikan” koja se tumači kao “seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porekla koji je genetski četnik”.

Novosti.rs