Bez Srba se, izgleda, može i u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Pozicije ministra i zamjenika ministra su, u skladu sa rotacijom i dogovorom političkih stranaka, zauzeli Semiha Borovac i Predrag Јović, ali su ostale rukovodeće pozicije u Ministarstvu preuzeli, uglavnom Bošnjaci.

Od 11 rukovodećih pozicija u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH na samo na jednoj je predstavnik srpskog naroda. Svemu tome kumovale su posljednje odluke ministarke Semihe Borovac, čime je ozbiljno narušila nacionalni balans rukovodećih državnih službenika.

Ono što je još poraznije od činjenice da ministarka krši Ustav i Zakone, jeste da ignoriše i upozorenja saradnika ali i javnosti. Njen zamjenik iz srpskog naroda Predrag Јović priznaje da u ministarstvu postoji problem u vezi sa rukovodećim pozicijama i obećava da će to uskoro biti ispravljeno.

“Zaštitnica” ljudskih prava – ministarka Semiha Borovac na najboljem je putu da uspostavi jednonacionalnu upravljačku strukturu u Ministarstvu na čijem je čelu. Prvo je blisku saradnicu Altijanu Hatibović promovisala na funkciju vršioca dužnosti pomoćnika ministra za obnovu i razvoj.

Potom, umjesto penzionisanog pomoćnika ministra u Sektoru za opšte poslove Zorana Dakića, imenovala svoju donedavnu savjetnicu sa, po mnogima, skromnim iskustvom državnog službovanja – Dalidu Međedović. Zbog čega “je zaboravila” na Ustav i zakone, ministarka odgovara onako kako je i obavljala imenovanja: “Molim Vas imate moj kabinet- napišite sve što vas interesuje, dobićete!”

Pisali smo. I odgovor bezuspješno čekali. Sa odgovorom ili bez, aktuelna upravljačka struktura u Ministarstvu za ljudska prava, nije nepoznanica. Od 11 rukovodećih državnih službenika u resorima Ministarstva i pripadajućim Agencijama, samo jedan je Srbin. Sekretar Drago Kovač. Tri su Hrvata. I čak sedam Bošnjaka. Odnos koji ozbiljno krši Ustav BiH i odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda: “Kao ustavni princip, proporcionalna zastupljenost baziraće se na popisu iz 1991. godine, dok se Aneks 7 u potpunosti ne provede, u skladu sa Zakonom o državnoj službi Bosne i Hercegovine.”

Da li je ministarka u svom kabinetu ispisala novi Zakon o državnoj službi ili je na površinu ponovo isplivala samovolja, poput one nakon terorističkog napada u Zvorniku i akcije Ruben? Ni tada ni ovaj put na upozorenja saradnika nije se osvrtala. Njen zamjenik, Јović, priznaje da u Ministarstvu postoji nacionalni disbalans. I očekuje da će biti razriješen nakon konkursne procedure:”Ići će konkurs za dva pomoćnička mjesta, tako da ćemo od tih 5 sektora, tražiti da dva budu srpska.”

A dok se ozbiljni ustavni prekršaji ne otklone, ljudska prava u BiH biće pod kontrolom, uglavnom Bošnjaka. Istih, koji, kakve li ironije, često i orkestrirano ponavljaju – kako su baš oni u BiH ugroženi.

RTRS