Veliki jerarh Srpske pravoslavne crkve i naslednik Svetog Save.

Rodom je iz Srema, prema narodnom verovanju iz Slankamena. Rano se zamonašio i kad je čuo za Svetog Savu otišao je kod njega.

Pred svoj drugi odlazak u Jerusalim, Sava je doredio Arsenija za arhiepsikopa srpskog, 1233. godine. Posle smrti Svetog Save, Arsenije je s kraljem Vladislavom preneo njegovo telo iz Trnova u Srbiju.

Danas se obavezno pomolite Bogu jer beseda na današnji dan govori o molitvi Bogu da spase dušu od prašine:

Prašinom je, braćo, obučena duša naša, i kola od prašine data su na službu duši našoj. Da ne potone duša naša u prašinu! Da se ne zarobi prašinom! Da se živa iskra ne ugasi u grobu od prašine! Prostrano je veoma polje od prašine zemaljske, koje nas privlači k sebi, ali je još prostranije neizmerno carstvo duhovno, koje dušu našu naziva srodnicom svojom. Po prašini telesnoj zaista srodni smo zemlji, ali po duši srodni smo nebu. Naseljenici smo u privremenim kolibama, vojnici smo u prolaznim šatorima. Gospode, spasi me od prašine! Tako se moli car pokajani, koji se najpre podavao prašini, dok nije uvideo, kako prašina vuče u bezdan propasti. Prašina je telo ljudsko sa svojim maštanjima: prašina su i svi zlobni ljudi, koji ratuju na pravednika: prašina su i demoni sa svojim strašilištima. Od sve te prašine neka nas Gospod spase. Jedini On to može. A mi se potrudimo, da prvo i prvo uvidimo neprijatelja u sebi samima, neprijatelja, koji privlači i ostale neprijatelje. Najveća je beda grešniku otuda, što je on sam saveznik neprijatelja svojih protiv samoga sebe, nesvesno i nevoljno.