Savetnik za veze Džastis Šanfarber svakodnevno pomaže parovima kada se njihove veze nađu u krizi. I dok su mnoge ljubavne situacije kompleksne, postoji jedna prosta istina koju svaki predstavnik “jačeg pola” mora da zna: ženenapuštaju muškarce koje vole.

Osećaju se užasno kada to urade. Srce želi da im ispadne iz grudi. Ali to rade. One sakupe svu svoju snagu kako bi to uradile. Žene napuštaju muškarce sa kojima imaju decu, dom i život.

Žene odlaze iz brojnih razloga, ali jedan je posebno upečatljiv, i mnogi muškarci ga ne razumeju: Žene odlaze jer nisu prisutni.
Radi, igra igre, gleda fudbal, stalno izlazi sa prijateljima… lista je duga.

Ne postoje loši muškarci. Svi oni su dobri, ali uzimaju svoju devojku zdravo za gotovo. I jednostavno nisu prisutni u njenom životu.

Žene mi često govore sledeće: „Mogao bi da se pojavi neko ko će me jednostavo oboriti sa nogu i otrčaću mu u zagrljaj bez razmišljanja“.

Shvatanje ove činjenice plaši mnoge žene. Ponekada i plaču.

Sa druge strane, muškarci mogu da se ljute do sutra, ali devojka nije njihovo vlasništvo. Ti je na početku osvajaš svojim prisustvom, svojom živošću. Ona mora to da oseti. Ona želi da priča sa tobom o stvarima koje su joj važne i oseti da je zaista slušaš, a ne samo klimaš glavom.

Želi da je osetite. Ne želi bezuman seks. Potrebno joj je da oseti tvoju strast. Da li je ti osećaš? Da li joj je pokazuješ?

Ne mislim samo na strast u seksu, već na strast za životom. Da li je imaš?

To je najprivlačnija stvar koju poseduješ. Ako si je izgubio, šta je razlog? Gde je nestala. Otkrij. Pronađi je ponovo. Ako je nikada ponovo ne vratiš, uzalud živiš svoj život.

Ako misliš da si prisutan, počni da je slušaš. Da li ti misli posle nekog vremena odlutaju? Kada se zagledaš u nju, koliko duboko je zaista vidiš? Pokaži joj da ti je stalo i da svaki dan želiš da otkriješ nešto novo o njoj.

Dodirni je svojom nepodeljenom pažnjom. Pre nego što spustiš ruku na njeno telo, obrati pažnju na osećaj u njoj. Šta se dešava sa tvojim telom u tom trenutku? Šta osećaš? Prenesi joj sva svoja osećanja.

Ali mnogi muškarci su zauzeti. Nemaju vremena za to. Pa čak ni 5 minuta. Pet minuta dnevno. A sve što je potrebno jesu tih par trenutaka tokom kojih ćeš biti tu za nju, uz nju.

Jednom kada počneš, nećeš želeti da prestaneš.

Naravno, sve ovo podjednako se odnosi i na devojke, jer i muškarci napuštaju osobe koje vole.

24sata