Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je BiH, time što je bila uzdržana prilikom glasanja na Generalnoj konferenciji Uneska o prijemu samoproglašenog Kosova u ovu organizaciju, pokazala da ima duple aršine, što je loša poruka Srbiji.

Dodik je rekao da je Srbija pokazala da želi dobre odnose sa BiH, koja nije vratila istom mjerom jer nije glasala protiv zahtjeva da samoproglašeno Kosovo bude primljeno u Unesko, već je bila uzdržana.

“Oni koji predstavljaju jedan dio BiH i koji su pokazivali sklonost ka saradnji sa Srbijom u suštini ne žele da poštuju međunarodno pravo. BiH nije priznala Kosovo, a samim tim bi bilo logično da je glasala i protiv njegovog ulaska u Unesko, ali to se nije desilo zbog kalkulacija onih koji utvrđuju spoljnopolitičke stavove, a to je Predsjedništvo BiH”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

On je istakao da Republika Srpska ne dijeli stav BiH koji je iznesen na Generalnoj konferenciji Uneska.

“Duboko smo protiv priznavanja Kosova kao države i njegovog prijema u bilo koju međunarodnu organizaciju. Ali, živimo u takvoj zemlji u kojoj je sve moguće, pa i činjenica da BiH nije poriznala Kosovo, a onda ne glasa za neprihvatanje njegovog ulaska u Unesko”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da to govori da organi na nivou BiH nemaju nimalo principijelnosti, niti jasnog stava o bilo čemu.

On je naveo da je najvažnije da je Srbija izvojevala značajnu političku i pravnu pobjedu.

Samoproglašeno Kosovo nije primljeno u Unesko, jer nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na Generalnoj konferenciji ove organizacije u Parizu. BiH je prilikom glasanja bila uzdržana.

SRNA