LUŠCI PALANKA – Nomadska ispaša na području Sanskog Mosta prisutna je ove godine kao nikad ranije, a mještani brojnih podgrmečkih sela muku muče s ovčarima, koji napasaju stada na njihovim imanjima, a nisu rijetki ni fizički obračuni.

Najugroženija su sela koja se nalaze uz puteve kojima se kreću nomadska stada, čiji se vlasnici često zaustavljaju i borave na nekim lokalitetima i po više dana. Povratnici na području Lušci Palanke, koja je udaljena dvadesetak kilometara od Sanskog Mosta, svake godine se susreću s ovim problemom, ali kažu da nikad nije bilo kao ove.

Sekretar ove mjesne zajednice Borislav Tešić ističe kako godinama upozoravaju na ovaj problem, ali da se ništa ne rješava.

“Oni jednostavno uzurpiraju imovinu koja je vlasništvo povratnika i na privatnim parcelama napasaju stada. Poljoprivrednici pripremaju zemljište za jesenju sjetvu i stada im nanose veliku štetu. Česte su svađe, pa i fizički sukobi”, kazao je Tešić.

Prema riječima direktora Veterinarske stanice u Sanskom Mostu Senada Bešića, zakonskim propisima od prije nekoliko godina zabranjena je nomadska ispaša ovaca na području Unsko-sanskog kantona.

“Velika je opasnost od širenja zaraznih bolesti, s obzirom na to da se životinje kreću bez veterinarskog nadzora. U prošlosti smo s tim imali velikih problema”, rekao je Bešić.

Šef Uprave za inspekcijske poslove USK Mahmut Jukić kaže kako je protiv vlasnika stada veoma teško primijeniti zakonske sankcije, budući da su oni stalno u pokretu.

“Kada inspektori dođu na lice mjesta, nomadi već nisu tamo. Sem toga, riječ je o planinskim područjima gdje su putevi u ovo doba godine teško prohodni, što otežava naš rad”, istakao je Jukić i dodao da slične probleme imaju i druge opštine USK.

Nomadi u svemu ovome ne vide problem, poručujući da je nomađenje staro stotinama godina. U blizini sela Stara Rijeka “Nezavisne” su zatekle nomadsko stado Rasima Kozara iz sela Gluha Bukovica, nadomak Travnika, čiji je krajnji cilj Glamočko polje, gdje namjerava provesti predstojeću zimu.

“U posljednje vrijeme čim se pojavimo šalju nam policiju. Tvrdim da naša stada nikome ne čine veliku štetu, a ako je drugačije spremni smo da pričinjenu štetu nadoknadimo. Tradicija nomađenja prisutna je stotinama godina i mi od nje ne odustajemo”, kaže Kozar.

Nezavisne