“Putin ubrzava priliv izbjeglica” – glasi naslov novog članka Bernara Anri-Levija prenesen u listu “Danas” od 1. novembra 2015. godine. Niste krivo shvatili! Prema ovom francuskom “novom filozofu”, rusko bombardovanje položaja Islamske države u Siriji samo je pojačalo izbjeglički cunami na Bliskom istoku koji je preplavio Evropu. Ispada, dakle, da je bilo bolje pustiti horde IDIL-a da nesmetano nastave da masovno ubijaju, ruše sve što stignu, giljotiniraju zarobljene civile i slično da bi što manji broj potencijalnih izbjeglica stigao da pobjegne od smrti.

Šta god mislili o Bernaru Anri-Leviju, sigurno je da mu se ova nekrofilna formula “što više mrtvih u Iraku i Siriji, to manje izbjeglica u Evropi” ipak omakla. Ali, ne zato što on nedovoljno saosjeća sa sirijskim mučenicima, koji bježe iz domovine, kao i sa državama EU koje imaju probleme da ih trajno prihvate. Njega je naljutila ruska intervencija u korist Asada jer je poremetila američki plan.

Plan SAD i saveznika bio je da sirijskog predsjednika sruši demokratska opozicija uz pomoć hordi IDIL-a. Međutim, iako dobro naoružana, slaba demokratska opozicija to nije uspijevala beznadežno dugo, pa su brojniji i militantniji islamisti privremeno preuzeli glavnu ulogu. “Oružje koje šaljemo stiže u pogrešne ruke”, tobože su se vajkali Amerikanci da bi ostavili dovoljno vremena “pogrešnim rukama” da završe s Asadom i rastjeraju civilno stanovništvo koje mu je lojalno radi mira i poretka, pa makar i pod čvrstom rukom. U međuvremenu smo, preko CNN-a, slušali gluposti da najveća vojna sila u svijetu ne može da izađe na kraj sa hordama vjerskih fanatika, koji kobajagi “prodajom nafte u kanisterima na crno kupuju američko oružje na slobodnom tržištu”. Odredi Islamske države bili su stigli nadomak Damaska i SAD su već počele da okupljaju međunarodnu antiterorističku koaliciju, koja će ih, po obavljenom poslu, otjerati na novi zadatak i zamijeniti vlašću demokratske opozicije.

A onda ih je u zadnji čas zaskočio Putin. Na poziv legalnog predsjednika Iraka poslao je iz Kaspijskog mora krstareće rakete na položaje IDIL-a i za nekoliko nedjelja napravio ono što SAD navodno nisu uspjele ni za više mjeseci. Obama je mudro “spustio loptu” izjavom: “Nećemo ratovati sa Rusijom zbog Sirije!” Ali, rusofobni amerikanofil Anri-Levi je izgubio živce i toliko bjesni da u najvećem dijelu teksta sve evropske kritičare američke politike na Bliskom istoku, i ljevičare i desničare, naziva “petom kolonom” i “Putinovom partijom” na Zapadu. Na spisku su se tako zajedno našli Aleksis Cipras, Nejdžel Faraž, Viktor Orban, Gert Vilders, Mari Lepen…

Levijeva kolumna je mnoge komentatore asocirala na doba senatora Makartija u SAD i tužioca Višinskog u SSSR-u. Nećemo reći da bi, njegovim rječnikom rečeno, on ponajprije bio nešto kao američka “peta kolona” u EU. Dovoljno je da primijetimo da se ovaj Francuz svojim brojnim kolumnama već uveliko angažovao u predizbornoj predsjedničkoj kampanji Hilari Klinton, koja se zalaže za oštriju spoljnu politiku supersile.

Press