Davora Dujmovića najviše pamtimo po ulozi Perhana u filmu “Dom za vešanje”.

Davor je rođen u Sarajevu i zauvek mu je ostao nadimak Perhan. Ulogu po kojoj je ostao prepoznatljiv je dobio sasvim slučajno.

Dok je išao u drugi razred niže muzičke škole, imao je običaj da posle nastave svrati kod svog oca koji je tada radio kao privatnik na pijaci Markale.

– Bili smo siromašni, nisam imao instrument, ali je moja mama poznavala čistačicu u školi koja mi je noću otključavala učionicu i ja sam tu vežbao – pričao je Dujmović.

U obližnji restoran, gde je svratio na sok, su došli i Emir Kustirica i njegov asistent. Asistent je pitao Davorovog oca da li može da učestvuje u audiciji za “Oca na službenom putu”, a on je pristao i posle toga je krenulo probno snimanje, gde se pokazalo da je savršen za ulogu.

Posle filma “Otac na službenom putu” odlučio je da upiše filmsku akademiju. Nije mu uspelo i posle toga nije više ni pokušavao.

davor dujmovic1

Sa nepunih 18 godina Davor je postao glavni glumac u sledećem filmu Emira Kusturice “Dom za vešanje”, posle kojeg je proglašen za jednog od pet najboljih glumaca u Evropi.

Poredili su ga sa Dastinom Hofmanom, ali se početkom 90-ih “navukao” na drogu. Nekoliko puta je pokušao da se leči, ali bezuspešno.

U tom periodu je izjavio: “Ono što donosi heroin ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. U početku je bilo “ja sam mal’ pa sam radoznal”, ali radoznalost se u ovom slučaju plaća zavisnošću.”

Rat je Davora zatekao u Sarajevu. Razočaran odlazi u Beograd. Tamo je snimio još nekoliko filmova, od kojih je najpoznatiji “Underground”.

Posle završetka rata Davor je otišao u Banja Luku, gde je osnovao fond za kulturu Republike Srpske, koji kasnije dobija naziv Davor Dujmović.

Posle Banja Luke je prešao u Sloveniju i to kod devojke sa kojom je živeo poslednjih meseci svog života. Slobodno vreme je provodio u prirodi sa konjima, borio se se s jakom depresijom i alkoholom.

U 30. godini je izvršio samoubistvo u Novom Mestu.

Voleo je Stonse, Stinga i Boba Marlija.

24sata