Sindikati Kompanija ArcelorMittal Zenica i ArcelorMittal Prijedor juče su održali zajednički sastanak u Zenici nakon kog su izrazili zabrinutost za opstanak ove dvije kompanije u Bosni i Hercegovini i egzistenciju oko 50.000 direktno i indirektno zaposlenih.

Dva Sindikata su se na sastanku sa obije uprave upoznali detaljnije sa trenutnim stanjem uslijed drastičnog pada cijena čelika, kao i sa održivošću poslovanja u narednoj godini – kako integralne proizvodnje u Zenici tako i proizvodnje željezne rude u Prijedoru.

Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata kompanije ArcelorMittal Zenica, istakao je da je projektovani gubitak od integralne proizvodnje za 2016. godinu najveći u poslednjih 8 godina rada Kompanije u Zenici.

„ArcelorMittal kompanijama u Zenici i Prijedoru prijeti drastično smanjenje proizvodnje, samim tim i pad broja radno angažovanih. Nekoliko je razloga za probleme, a jedan od njih je kriza na tržištu čelika u Evropi koju su izazvali proizvođači sa istoka, iz Kine i Ukrajine, čiji je čelik okupirao ovaj dio Evrope,“ objašnjava Kapetanović.

Ukoliko ruda ne bi stizala iz Prijedora, došlo bi do prekida integralne proizvodnje što bi dovelo do zatvaranja Visoke peći i pokretanja Elekrolučne peći. Ovaj slijed događaja rezultirao bi otpuštanjem 1.700 radnika u Zenici i 850 u Prijedoru, dok bi u obije Željeznice posao moglo izgubiti 30 do 40 posto zaposlenih, upozoravaju sindikalisti.

Milanko Stojnić, predsjednik Sindikata kompanije ArcelorMittal Prijedor, objasnio je da je pored nelojalne konkurencije na tržištu čelika, trenutni problem nastao i zbog spora sa Poreskom upravom Republike Srpske.

„Ovakve probleme, nažalost, ne možemo sami da riješimo. Tu su i cijene električne energije, troškovi transporta, radne snage poreza, koncesija, svega što ide u trošak proizvodnje čelika. Svi nastojimo da se te komponente smanje, da bismo smanjili gubitke i opstali, jer nastavak proizvodnje nema alternativu,“ istakao je Stojnić.

Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, kazao je da rješenje postoji ali da je neophodno da se institucije oba entiteta i države uključe, jer ukoliko dođe do stajanja ili odustajanja i Federacija BiH i Republika Srpska gube puno.

Nakon sastanka, predstavnici sindikata uputili su poziv entitetskim premijerima i Vijeću ministara BiH da što prije sjednu za sto sa upravama ArcelorMittal Zenica i ArcelorMittal Prijedor sa ciljem iznalaženja rješenja kako bi se sačuvala radna mjesta, kao i integralna proizdvodnja.

prijedor24h