Svaka žena kojoj je ikada slomljeno srce zna da je raskid jako bolna stvar, a sada se pojavilo i istraživanje koje potvrđuje i tačno koliko boli kad nas neko ostavi.

Ako je verovati istraživanju koje je izašlo u Los Anđeles Tajmsu, naš mozak ne zna razliku između psihičkog i fizičkog bola, što znači da, kad nas neko ostavi, uistinu osećamo bol koja se može uporediti s onom fizičkom.

Univerziteti Michigan, Columbia i Colorado za ovo su istraživanje okupili 40-ak ljudi koji su nedavno ostavljeni i izložili ih skeneru mozga. Svaki od učesnika morao je da gleda fotografiju osobe koja ih je ostavila i ponovo proživljava bol koju oseća zbog raskida.

Tokom gledanja slika, subjekti su proživeli bol intenziteta 8 od 10 na laboratorijskoj skali bola. Istraživači su taj intenzitet uporedili sa bolom koju bismo osećali da nas netko opeče užarenom šipkom.

Iako ovo istraživanje pokazuje da postoji velika sličnost između psihičkog i fizičkog bola, pokazuje i jednu veliku razliku. Ako nam, na primer, vrata auta pričepe prst, osetićemo ljutnju i nelagodu, ali znaćemo tačno otkud ta nelagoda proizlazi.

Kad je reč o raskidu, naš mozak će osećati isti bol, ali neće moći tačno da odredi izvor tog bola, što nas čini još zbunjenijima.

Divno, zar ne?