Roman “Vajar” crnogorskog pisca Svetozara Savića promovisan je u četvrtak uveče u organizaciji Narodne biblioteke “Ćirilo i Metodije” u Prijedoru.

Direktor biblioteke Mara Ećim je predstavljajući autora istakla da internet daje mogućnost upoznavanja te otuda mogućnost da se prijedorska publika informiše o umjetničkim stvaralačkim dešavanjima Crne Gore.

– Predstavljamo roman o kome su mnogi napisali izuzetne pohvale. Roman je bio nominovan za nagradu “Meša Selimović” u ime crnogorskog Udruženja književnika, a nominacija za ovo priznanje u svijetu literature već sama po sebi predstavlja nemali uspjeh – istakla je Ećimova.

Govoreći o svom drugom romanu Svetozar Savić je pojasnio da prosto ne postoji nijedan oblik života, bar kod homo sapijensa, da ne postoji uticaj jednog čovjeka na drugi.

– Kompletan život je vajanje i svaki dan živimo hiljadu dimenzija koje su nevidljive i zato ne možemo da prosuđujemo ništa o njima. I kada ne možemo da shvatimo te uzročno-posljedične lance, obično kažemo moć, sudbina i slično – rekao je Savić.

On je dodao da je njegova struka vinarstvo i po vokaciji je enolog, koji je doktorirao na birotehničkim naukama, ali da uživanju u pisanju i magiji koju pruža umjetnost.

– Ovo je prosto moja paralelna mogućnost izražavanja i meni je nauka pomogla u smislu metodike da budem temeljan. Međutim, umjetnost je takva, ona vam za razliku od nauke, ne postavlja granice. Nauka je dosta rigidna i morate se držati neke naučne metodologije. Međutim, u umjetnosti imate potpunu slobodu i onda možete potpuno izraziti ono što nosite u sebi – rekao je Savić.

O knjizi “Vajar” govorila je književni kritičar Aleksandra Vuković, koja prati rad Svetozara Savića, ne samo otkad on piše romane, nego i njegov naučni rad, budući da je on provjeren kušalac vina u Crnoj Gori i autor eminentnih knjiga koje su prevedene na ruski i engleski jezik.

– “Vajar” je jedna bogata kompleksna narativna struktura sa veoma pažljivo modelovanim likovima i ono što je najveći kvalitet ovog jezika jeste leksičko bogatstvo. Stil i roman “Vajar” doprinose oživljavanju onoga što je u najdubljim slojevima naše istorije veoma značajno književno nasljeđe, počev od Njegoša, pa sve do savremenih pisaca zbog toga što Savić ulazi u korpus tih koji čine savremenu književnost u Crnoj Gori veoma svježom, aktuelnom i čini mi se da je još jedan njen značaj u njenoj angažovanosti – kazala je Vikovićeva.

Ona je dodala da je ova knjiga jedna velika kritika društva u kome živimo, svih njegovih struktura, metafore i alegorija koja korespondira duboko sa samim imenom Crne Gore.

– Mislim da je sam roman u duhu prostora iz kojeg potiče, ali isto tako vrlo razgovorljiv tako da se može razumjeti i ovdje – zaključila je Vukovićeva.

Glas Srpske