Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izrazio je zadovoljstvo što se o referendumu o radu Suda i Tužilaštva BiH počelo govoriti kao o nečemu što je stvar procedure u kojoj niko ne može da ospori pravo naroda na referendum.
“Treba da se držimo procedura i da šaljemo sliku demokratskog statusa Republike Srpske”, rekao je novinarima u Banjaluci Stevandić, ističući da bez obzira na brojne primjedbe na rad institucija Srpske niko ne može reći da se u Republici Srpskoj na demokratski način ne donose sve odluke, pa i odluka o referendumu.

Na pitanje kada će biti raspisan referendum, ukoliko Vijeće za zaštitu vitalnog interesa pri Ustavnom sudu Srpske danas negativno ocijeni zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u vezi sa Odlukom o izboru članova u Komisiju za sprovođenje referenduma, Stevandić je rekao da postoje jasno određeni zakonski i vremenski rokovi, ali da treba imati u vidu da se može desiti još neka apelacija.

Prema njegovim riječima, Narodna skupština Republike Srpske neće učiniti nijedan korak u vezi sa referendumom koji bi ugrozio nekoga, nego će nastojati da poštuje procedure.

SRNA