Prestonica Francuske je potpuno paralizovana, Parižani žive u grču i strahu od novih terorističkih napada, a prvi put od 1944. godine u Gradu svjetlosti uveden je policijski čas.

Pariz je od petka pod potpunom opsadom policije, na ulicama je i francuska vojska, izlazak iz zemlje je zabranjen, škole i kulturni objekti su zatvoreni, a francuski zvaničnici apelovali su na Parižane da ostanu u svojim kućama.

Atmosferu straha dodatno podgrijavaju stalne dojave o bombama, a juče je bila evakuisana oblast oko Ajfelove kule nakon što je zbog informacije o bombi počela akcija francuske policije u hotelu “Pulman”, koji se nalazi u neposrednoj blizini simbola Pariza. Oblast je deblokirana nakon što je francuski ministar unutrašnjih poslova saopštio da se radilo o lažnoj uzbuni.

Francuske obavještajne službe prate sva sumnjiva kretanja prema zemljama u kojima djeluje Islamska država, koja je preuzela odgovornost za seriju terorističkih napada u kojima je ubijeno 129 osoba, a više od 300 povrijeđeno, pri čemu je oko 100 njih u kritičnom stanju.

Francuska policija identifikovala je jednog od terorista. Riječ je o Omaru Ismailu Mostefaju (29), državljaninu Francuske alžirskog porijekla. Mostefaj je identifikovan nakon što su istražioci pronašli prst na mjestu najtežeg napada u koncertnoj dvorani “Bataklan”, gdje je ubijeno više od 80 ljudi. Uhapšeno je šest ljudi koji su bili bliski s njim, a među uhapšenima su njegov otac, brat i snaha. Inače, vjeruje se da je više od 1.500 francuskih državljana otišlo u Siriju ili Irak, a 150 ih se vratilo. Popis sumnjivih osoba broji više od 11.000 imena.

Glavna meta

Portparol belgijskog tužilaštva Kun Hens rekao je novinarima da je u briselskom predgrađu Molenbek, u kojem pretežno žive građani marokanskog porijekla, sprovedena antiteroristička akcija u kojoj je uhapšeno nekoliko ljudi.

Pavić: Očistiti ćelije i baze terorizma u BiH!

Predsjednik DNS-a Marko Pavić rekao je juče u Trebinju da ova politička partija stalno upozorava nadležne organe da u BiH ima ćelija koje služe kao baza za obuku terorista.

– Da bismo doprinijeli borbi protiv terorizma u svijetu, sve te ćelije i moguća žarišta terorizma u BiH trebalo bi da očistimo, ali mi to nismo uspjeli i od rata nam se protežu razni kampovi, obuke, vrbovanja i slične aktivnosti, što nikako ne prestaje – rekao je Pavić.

On je oštro osudio terorističke napade u Francuskoj, ističući da je poslije njih sasvim jasno da u BiH moraju biti neutralisana ta žarišta, posebno imajući u vidu da ima i onih koji daju prećutnu podršku takvim ljudima.

– Akcija je pokrenuta nakon što je otkriveno da je jedan od automobila iz kojeg su teroristi pucali na posjetioce pariskog restorana imao belgijske registarske tablice, koje su povezane s adresom u Molenbeku – rekao je Hens.

Iako detalji o uhapšenima još nisu zvanično objavljeni, belgijski mediji javili su da je uhapšeno četvoro ljudi, od kojih su troje belgijski državljani, dok jedan posjeduje pasoš Francuske.

Stručnjak za antiterorizam Mark Trevidic ocijenio je da je Francuska postala neprijatelj broj jedan Islamske države i glavna meta za vojsku terorista sa neograničenim sredstvima.

Lakoća ulaska

– Potpuno je jasno da smo veoma ranjivi zbog svoje geografske pozicije, zbog lakoće ulaska na našu teritoriju za džihadiste s evropskog tla. Naši najcrnji dani tek su pred nama. Pravi rat koji ID želi da započne na našoj teritoriji nije još ni počeo. Francuska je ugroženija nego ikad prije i ne može da zatvori oči pred tim. Sada smo u centru uragana. Najgore tek dolazi – ocijenio je Trevidic.

Pripadnik Islamske države juče je tokom policijske akcije u gradu Gazijantep, na jugoistoku Turske, nedaleko od granice sa Sirijom, aktivirao pojas s eksplozivom, pri čemu je povrijeđeno pet policajaca. Osumnjičeni je aktivirao eksploziv kada je policija ušla u stambenu zgradu u Gazijantepu jer se sumnjalo da se u njoj skrivaju militanti. Tokom pretresa pronađeni su pojas s eksplozivom, automatske puške, municija i druge eksplozivne naprave.

Vlada RS juče je donijela odluku da danas, 16. novembra, bude proglašen dan žalosti u RS povodom tragedije u Francuskoj, u znak solidarnosti sa francuskim narodom. Isto je uradila i Vlada FBiH, tako da će danas biti dan žalosti u cijeloj BiH.

Press/DM