Rusija je počela s intenziviranjem broja napada u Siriji i uoči bombardovanja obavijestila je Vašington da će koristiti strateške bombardere i krstareće rakete s brodova, objavio je američki vojni zvaničnik.

Moskva je o tome obavijestila SAD u skladu sa  sporazumu s Vašingtonu o vazdušnim protokolima, dodao je.

Neimenovani zvaničnik istakao je da SAD nije u koordinaciji s Rusijom i da ruski napadi nisu doveli do otkazivanja bilo kakvih aktivnosti koalicije.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Valter Štajnmajer kazao je kako Njemačka neće sudjelovati u vazdušnim napadima protiv terorističkih grupa Islamske Države u Siriji.

Distribuciju oružja i vojne opreme koju je Njemačka osigurala Kurdima koji se na prvoj crti bore protiv IS-a, Steinmeier je nazvao ‘pravom strategijom’ jer ne samo da se bore protiv zajedničkog neprijatelja već su uz pomoć tog oružja uspjeli vratiti neka prodručja.

I britanski premijer Dejvid Kamron kazao je kako Britanija mora djelovati u Siriji jer ne može očekivati da drugi nose teret i rizik da će neko drugi štiti njihovu zemlju.

Izvor iz britanske Vlade tvrdi da nije vjerovatno da će se od Britanije tražiti da se bori u Siriji, a i sam premijer Dejvid Kameron kazao je kako će biti potrebno dopuštenje parlamenta za to.

Za sada još Britaniji nije stigao nikakav zahtjev za tom vrstom pomoći Francuskoj. Izvor takođe kaže kako je malo vjerovatno da će Francuzi zatražiti da strane trupe budu na njihovom tlu.

Islamska država gubi teritorij na Bliskom istoku i zapadna koalicija napreduje u borbi protiv te skupine, izjavio je u utorak američki državni sekretar Džon Keri.

“Nivo saradnje ne može biti viša. Dogovorili smo se da ćemo razmjenjivati više informacija i uvjeren sam da će u idućim sedmicama Daesh (Islamska država) osjetiti veći pritisak. Oni ga osjećaju danas. Osjećali su ga juče. Osjećali su ga prošlih sedmica. Osvojili smo više teritorija. Daesh ima manje teritorija”, rekao je državni sekretar.

Keri, koji je potvrdio da će francuski predsjednik Fransoa Oland doputovati u Vašington iduće sedmice kako bi se sastao s američkim predsjednikom Barakom Obamom, rekao je to u Parizu nakon sastanka s Olandom, u vrijeme pojačanih francuskih vazdušnih udara na Islamsku državu u Siriji nakon napada u Parizu prošle sedmice.

Rusija je u utorak podržala Francusku vazdušnim udarima na položaje Islamske države u Raqqi, kazao je visoki dužnosnik francuske vlade.

“U ovom trenutku u toku je snažno rusko bombardiranje Rake što je dokaz da postaju svjesni (prijetnje koju predstavlja Islamska država)”, kazao je izvor koji nije želio biti imenovan.

Napad je uslijvazdušne udare u Siriji nakon što su ruske snage bezbjednosti utvrdile da je ruski putnički zavion srušen podmetnutom bombom 31. oktobar nad Sinajem. Odgovornost za taj teroristički čin preuzela je Islamska država.

Francusko vazduhoplovstvu takođe je bombardovalo uporište IS-a u Raki, na sjeveru Sirije, u noći s ponedjeljka na utorak, uništivši komandni centar i centar za obuku, objavilo je francusko ministarstvo obrane.