Јoka Milovanović (83) iz Mirosavaca kod Lopara, majka tri poginula borca VRS, dobiće novi krov nad glavom. Izgradnju kuće, površine 42 metra kvadratna, finansiraće kabinet predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, a infrastrukturu će obezbijediti Opština.

Već su izgrađeni temelji. Stigao je i građevinski materijal iz donacija. Kuća bi trebalo da bude ozidana za tri dana, a useljena krajem decembra.

Kako odmiču radovi – majci heroini, Јoki Milovanović, teret pada sa srca. U garsonjeru, koju je prije devet godina dobila na trećem spratu, ne može da se popne jer je guši astma i izdaju noge, pa živi u trošnoj, neuslovnoj kući bez vode u kojoj je othranila desetoro djece. Od Doma zdravlja, apoteke i prodavnice dijeli je sedam kilometara.

“Sada ću biti bliže i doktoru, komšijama i trgovini”, rekla je majka Јoka.

Novom domu raduje se i Јokina unuka koja se stara o njoj.

“Zahvalni smo predsjedniku Miloradu Dodiku, a zahvaljujemo se i opštini”, rekla je unuka Dijana Đokić.

Od sedmorice braće Milovanović, rat su preživjela četvorica. Drago im je što njihova braća nisu zaboravljena i što će njihova majka dobiti dugo željenu kuću.

Prvo što će Јoka unijeti u novi dom, pored ikone sveca zaštitnika, jesu fotografije neprežaljenih sinova.Tripun i Miodrag poginuli su zajedno na majevičkom ratištu 1992. godine, a Đojo tri godine kasnije kod Mrkonjić Grada. Za njegovim posmrtnim ostacima tragalo se pola godine.

Јoka je jedan od aktera dokumentarnog filma ”Djeca ” u produkciji RTRS-a. Obećanje kojoj je na projekciji filma dao predsjednik Milorad Dodik da će biti trajno stambeno zbrinuta ubrzo će biti realizovano.

Miladin Dragičević, savjetnik predsjednika Republike Srpske je rekao da je već  izabran izvođač radova po dinamici gradnje i već poslije 20. decembra mogli bi da uručimo ključeve našoj majci Јoki koja je imala težak gubitak u ratu.

“Opština Lopare će kod izgradnje stambene jednice za Јoku Milovanović obezbijediti građevinsko zemljište i sve dozvole i priključke”, rekao je načelnik Odjeljenja za opštu upravu opštine Lopare, Cviko Rikić.

Јoka godinama oplakuje zlu sudbinu. Svaki pomen na izgubljenu djecu so je na živu ranu koja ne zacjeljuje. U novom domu će,međutim, smiriti bar jednu brigu- zbrinuće , kaže, unuku koju je othranila, a sada danonoćno bdije nad njom.

Na području opštine Lopare žive 253 porodice poginulih boraca i 230 ratna vojna invalida. Vlada Srpske finanisrala je izgradnju 10 stanova, a 25 porodica trajno je zbrinuto dodjelom nepovratnih novčanih sredstava. Novim programom biće zbrinuto i preostalih 50-ak porodica iz ovih kategorija.

RTRS