Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u oktobru je zabilježio 125 krivičnih djela ili za 34 odsto više nego u istom mjesecu prošle godine, rekao je danas zamjenik načelnika CJB Prijedor Stevo Tomčić.
“To je rezultat pojačane aktivnosti radnika Elektrodistribucije Prijedor na suzbijanju neovlaštenog korištenja električne energije”, rekao je Tomčić na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Prema njegovim riječima, riječ je o 19 krivičnih djela samovlašća, 20 krivičnih djela skidanja i povrede službenog pečata ili znaka i četiri krivična djela krađe električne energije.

“U oktobru je rasvijetljenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu iznosila 59,5 odsto, a lani 46 odsto, dok je ukupna rasvijetljenost 86,6 odsto u odnosu na prošlogodišnjih 67,3 odsto”, naveo je Tomčić.

U oblasti javnog reda i mira zabilježena su 43 prekršaja ili za 40,3 odsto manje nego lani, dok ih je u oblasti bezbjednosti saobraćaja bilo 2.117 ili za 36,8 odsto više nego lani.

“Najpozitivniji pokazatelj iz oblasti bezbjednosti saobraćaja je da nismo imali evidentiranih saobraćajnih nezgoda sa smrtnim posljedicama, dok smo u oktobru 2014. godine evidentirali četiri takve nezgode”, istakao je Tomčić.

On je ocijenio da ovakvo stanje iz oblasti bezbjednosti saobraćaja svakako nije slučajno.

“Mi smo u proteklih par mjeseci planski i kontinuirano sproveli niz preventivno-represivnih aktivnosti u cilju održavanja ovakvog stanja iz oblasti bezbjednosti saobraćaja”, naglasio je Tomčić i najavio nastavak tih aktivnosti uz apel svim učesnicima u saobraćaju da se pridržavaju normi.

Načelnik Sektora policije CJB Prijedor Dragan Milojica rekao je da je ovaj centar dobio dva radara koji imaju manuelni i automatski kod tako da se mogu postavljati na bilo koji dio puta i snimati svako prekoračenje brzine.

“U CJB Prijedor trenutno traje obuka policijskih službenika za rad sa tim radarom i u vrlo kratko vrijeme će oni biti u funkciji. Oni imaju internu memoriju koja bilježi sva prekoračenja brzine tako da je nemoguće da se izbriše iz interne memorije takvo prekoračenje brzine i slika registarskih oznaka vozila”, pojasnio je Milojica.

On je dodao da će takva oprema u velikoj mjeri onemogućiti kontakt policajca i eventualno koruptivno djelovanje.

SRNA