Militanti Islamske države polako se spremaju za “bitku svih bitaka”.

Prestonica kalifata, sirijski grad Raka, posljednjih dana je na strahovitom udaru francuskih i ruskih snaga, a čelni ljudi Islamske države (ID) su sve uvjereniji kako će veoma brzo uslijediti kopnena ofanziva na srce džihadističke kvazi-države, piše AP.

Bivši stanovnik Rake kaže kako se džihadisti već naveliko spremaju za napad i već preduzimaju mjere za odbranu grada.

Skrivaju se u civilnim dijelovima grada. Tako obične ljude koriste kao živi štiti, a usput ih i sprečavaju da pobjegnu iz grada.

Sjeverni sirijski grad, u kojem živi oko 350.000 ljudi, od napada u Parizu živi u velikom strahu.

Zarobljeni u gradu

Napadi Francuza i Rusa pojačavaju se iz sata u sat, a samo u posljednja 72 sata ubijeno je 33 militanata ID-a.

“Građani nisu previše zabrinuti zbog smrti militanata već zbog činjenice da se vrlo lako može dogoditi da ostanu zarobljeni u Raki. Svi iščekuju kopnenu akciju Amerikanaca, Kurda, Francuza i Rusa, ali pitanje je šta će biti s civilima”, rekao je čovjek koji je uspio pobjeći iz ovog grada.

On je aktivista i usko surađuje s organizacijom “Raqqa is being slaughtered silently”, hrabrim ljudima koji su zapeli u Raki, ali i dalje izvještavaju o tome šta se dešava u Islamskoj državi.

Zadnjih nekoliko mjeseci jedinice koje se bori protiv ID-a su sve bliže glavnom gradu kalifata. Potpomognuti američkim avionima, a u posljednje vrijeme i ruskim i francuskim, već su zauzeli manje gradove sjeverno i istočno od Rake. Nakon napada u Parizu, ti napadi su se pojačali i u ovom trenutku ID proživljava najteže trenutke nakon uspostavljanja kalifata.

Prema riječima iračkih obavještajaca, pariški napadi upravo su isplanirani u Raki, gdje su napadači prošli i specijalne treninge uoči odlaska u Francusku.

Američki šef diplomacije Džon keri u utorak je nagovijestio da će se veća vojna pažnja usmjeriti prema Raki.

“Zna se gdje su isplanirani napadi na Pariz, Bejrut, Ankaru i na ruski avion u Egiptu. Logično je da ih jače udarimo na mjesto gdje planiraju te zločine”, rekao je Keri nakon sastanka s Olandom.

Dugotrajna bitka

Svi suparnici ID-a su svjesni da će to biti dugotrajna i teška bitka, jer sam grad leži na rijeci Eufrat, okružen poljima i kanalima koji će poslužiti džihadistima za ukopavanje.

Kurske i arapske jedinice, okupljene pod nazivom Demokratske snage Sirije, trenutno se nalaze 50-ak kilometara sjeverno od grada.

Aktivisti iz Rake tvrde da su militanti pojačali obranu grada prije mjesec dana nakon što su kurdsko-arapske postrojbe pokrenule veliku ofenzivu. U isto vrijeme izdali su proglas da je najstrože zabranjeno napuštanje grada.

“Bojimo se da će civile koristiti kao žive štitove. U gradu vlada neopisiv strah”, rekao je aktivista koji se služi imenom Haled. “Kreću se samo sporednim ulicama i po noći ne koriste automobile. Pogotovo su prestrašeni nakon što su Džihadi Džona raznijeli nasred ceste.”

Kurski aktivista Mustafa Bali je na kraju zaključio: “Osvajanje Rake će biti početak kraja Islamske države. Međutim, trebamo internacionalnu pomoć, sami sve ne možemo. Biće to, u suprotnom, jako dug rat.”

(NN/jutarnji.hr)