Direktor Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović smatra da će nadležni sud potvrditi rješenje kojim se od kompanije “Arselor Mital” Prijedor traži da plati oko 50 miliona KM poreza na dobit, obračunatog od 2010. do 2012. godine.

Vidovićeva je Srni rekla da je porez utvrđen na osnovu podataka londonske kuće “Kru”, koji su pokazali da je “Arselor Mital” fakturisao mnogo niže transferne cijene od onih koje su relevantne za ovo područje.

“Poreska uprava nije napamet došla do tih cijena. Pomenuta londonska kuća je izvršila analizu sastava rude i na osnovu toga utvrdili su takvu cijenu. Mi vrlo dobro znamo da ruda nije berzanska roba, za koju je vrlo lako utvrditi transferne cijene i baš zbog toga smo i angažovali tako kvalifikovanu kuću koja to može odrediti”, navela je Vidovićeva.

Ona je dodala da je rješenje Poreske uprave potvrdilo i Ministarstvo finansija, te da je obaveza “Arselor Mitala” da plati porez.

“Poreski obveznik je podnio zahtjev Ministarstvu finansija za reprogram duga. Ako se reprogram odobri, to ćemo naplaćivati u ratama, u suprotnom, to će biti naplaćeno u jednom iznosu. Sigurni smo da će reprograma biti jer poreski obveznik na njega ima pravo”, navela je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, rješenje Poreske uprave je izvršno i ono se može naplaćivati, a pravosnažno će biti kad sud donese odluku.

Generalni direktor kompanije “Arselor Mital” Prijedor Mladen Jelača rekao je danas da je rješenje Poreske uprave Republike Srpske u vezi sa neplaćenim porezima zasnovano na pogrešnoj primjeni pravila koja se tiču transfernih cijena po kojima Željezara Zenica plaća rudu iz Prijedora.

SRNA