Predsjednik Republike Spske Milorad Dodik izjavio je da je ubistvo dvojice vojnika BiH u Sarajevu teroristički akt, a da je meta napada izabrana slučajno.

“Naravno da je to akt terorizma, a evidentno je da je motivacija bio radikalni islam. Cilj je bio slučajan, a ne izabran”, rekao je Dodik poslije otvaranja konferencije “Dejtonski sporazum – dvije decenije mira i pouke za svijet”.

On je istakao da je obavještajna služba u BiH ranije utvrdila da postoji 3.400 pojedinaca u toj zemlji koji su spremni da izvrše teroristički akt, ali da ta upozrenja nisu na najbolji način shvaćena.

U BiH se već, kako je rekao Dodik, vraćaju pripadnici Islamske države iz Sirije, unoseći nestabilnost. “Ne primjenjuje se zakon koji predviđa kazne za one koji odlaze na strana ratišta. BiH je jedan od urgentnih prostora koji je izložen aktima individualnog terorizma”, ocijenio je Dodik i naglasio da je napad na vojnike BiH za svaku osudu.

Prethodno, Vlada Republike Srpske najoštrije je osudila teroristički akt u Sarajevu u kojem su dva pripadnika Oružanih snaga BiH ubijena, dok je nekoliko lica povrijeđeno.

“Vlada Republike Srpske smatra da je to strašan teroristički napad i necivilizacijski čin ubijanja nevinih ljudi”, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

U saopštenju se dodaje da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podiglo stepen pripravnosti na još veći nivo i u koordinaciji je sa bezbjednosnim institucijama na nivou BiH.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić ocijenio je da ubistvo dvojice pripadnika Oružanih snaga BiH predstavlja gnusan teroristički čin u kojem su ubijeni nedužni ljudi. “Smatram da je to nesporno teroristički akt koji se desio u BiH. Napad na uniformisana lica, na vojnike Oružanih snaga BiH je napad na državu i to se tako treba tretirati”, rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

On je iznio i zahtjev da organi i institucije koje se bave istraživanjem tog terorističkog čina ubrzano rade i objave sve relevantne informacije javnosti, te da pojačano djeluju na stvaranju uslova za punu bezbjednost svih građana.

“Uvjeren sam da će i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske odlučno raditi svoj posao, a isto tako očekujem da se poslovima na zaštiti i bezbjednosti svih građana i njihove imovine posvete i ostale agencije u BiH”, istakao je Đokić.

RTRS