Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je da je večeras u sarajevskom naselju Rajlovac izvršen klasični teroristički napad inspirisan Parizom.

Galijašević je istakao da se Enes Omeragić, za kojeg su mediji prenijeli da je počinio ovaj napad, nalazi na spisku Obavještajno-bezbejdnosne agencije BiH kao potencijalna prijetnja i prolazi kroz obavještajno-bezbjednosne evidencije.

“On je povezan sa vehabijskim pokretom i od ranije je poznat bezbjednosnim agencijama. Ovaj napad je dokaz da je počela odmazda koju vrše povratnici sa sirijskog ratišta, njihova rodbina ili lica koja imaju vezu sa dešavanjima u Siriji”, rekao je Galijašević.

On je naglasio da je meta počinioca večerašnjeg napada bila vojska, podsjetivši da je nakon terorističkog napada na policijsku stanicu u Zvorniku rekao da će naredna meta terorista biti Oružane snage BiH i ambasade.

“Neophodno je obezbijediti ambasade u BiH i pojačati prisustvo policijskih patrola na ulicama. Teroristi neće birati mete, oni će napadati gdje god mogu i gdje mjere bezjednosti nisu podignute na veći nivo”, rekao je Galijašević.

On je ocijenio da je “sramotno da bezbjednosne agnecije u BiH potcjenjuju terorističke prijetnje, a podmeću jahte, vile i upadaju u banke”.

“Teroristi idu tamo gdje ne postoji budnost policije, a nje u Federaciji BiH skoro ni nema, za razliku od Republike Srpske gdje je MUP svojom mobilnošću i pojačanim mjerama bezbjednosti odvratio od napada te vrste”, naglasio je Galijašević.

SRNA