Pozorište Prijedor premijerno će u petak, 20. novembra, izvesti predstavu “Hotel 1948”, a u publici će biti i selektorka “Sterijinog pozorja” Marina Milivojević Mađarev, najavio je direktor ove kuće, Zoran Baroš.

– Sama činjenica da dolazi da nas gleda selektor “Sterijinog pozorja” velika je stvar za Pozorište Prijedor. Dovoljno je to što polako sebi otvaramo vrata da se jednog dana tamo pojavimo – rekao je Baroš na konferenciji za novinare u Prijedoru.

On je naveo da su ovu predstavu podržali Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Nacionalni park “Kozara” i kompanija “Arselor Mital Prijedor”.

– Nažalost, prvu premijeru u ovoj sezoni posvetili smo preminulom glumcu Radenku Bilbiji, a i ovu, drugu premijeru u 63. sezoni, sada posvećujemo preminulom glumcu ove kuće Radi Stuparu – dodao je Baroš.

Predstavu “Hotel 1948” adaptirao je i režirao Željko Kasap po motivima pripovijetke Borislava Pekića “Čovjek koji je jeo smrt”, a osim kompletnog glumačkog ansambla Pozorišta Prijedor, u predstavi igra i gostujući glumac Aleksandar Stojković, umjetnički direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Režiser Željko Kasap navodi da je riječ o praizvedbi teksta Nikoline Stjepanović, kojoj je dramatizacija Pekićeve pripovijetke bila master rad iz dramaturgije u Novom Sadu u klasi profesora Uglješe Šajtinca.

– Probao sam nekim intervencijama predstaviti tri vremena – vrijeme Francuske revolucije koje Pekić obrađuje, rezoluciju Informbiroa iz 1948. godine i današnje vrijeme – kaže Kasap.

Kasap navodi da je riječ o drami u vremenima u kojima se nije mnogo smjelo govoriti i u kojima su se mnoge stvari sklanjale pod tepih.

– Ovdje ćemo, iz vizure običnog čovjeka koji je bio jedan zupčanik u velikom mehanizmu, vidjeti šta se dešava kada taj zupčanik prestane sinhronizovano da se okreće u tom sistemu – naveo je Kasap.

Glumac Aleksandar Stojković rekao je da igra lik Petra Smiljanića koji radi kao zapisničar u OZNA u Beogradu i onda za svojom suprugom dolazi u Banjaluku gdje, takođe, radi kao zapisničar, ali u UDBA.

– Tada je bilo malo pismenih ljudi, pa su oni koji su imali četiri razreda škole bili kao danas doktori nauka. Gledajući ispitivanja, mučenja i maltretiranja ljudi koji imaju strašne sudbine, a mnogi od njih nisu ni krivi ni dužni, on počinje da uklanja te presude i da tako vodi paralelni život – naveo je Stojković.

Premijera predstave “Hotel 1948” zakazana je za petak, 20. novembar, u 20 časova.