Uviđaj nakon ubistva dvojice vojnika OS BiH, Armina Salkića i Nedeljka Radića, koje je izveo Enes Omeragić (34) sinoć u Sarajevu, još traje na ruti kojom je Omeragić bježao i u njegovoj porodičnoj kući.

Kladionicu “5+”, koja se nalazi u ulici Safeta Zajke 241, trenutno obezbjeđuju policajci, a tamo je uviđaj završen jutros.

Porodična kuća u Ibrahima Perviza 14, na Sokolju, “ograđena” je policijskim trakama i u njoj se, osim inspektora, nalazi i porodica ubice.

Komšije nisu krile iznenađenje, opisujući Omeragića kao “finog momka, koji je volio Djecu i životinje”. Dodaju da porodica živi u toj kući od prije rata, ali otkrivaju i kako je Omeragić svojevremeno služio zatvorsku kaznu u Zenici, ali ne znaju zbog čega.

Nezavisne saznaju da je živio u zajednici za ocem, maćehom i bratom.

U trenutku napada, u kladionici se nalazilo 5 ljudi, a jedan od njih, Murat Halilović, je za “Nezavisne” rekao da je Omeragić, “čim je zakoračio u prostoriju počeo da puca. Nalazio se tačno između mene i prijatelja, s kojim sam uspio nekako pobjeći. Kasnije, kad smo se vratili, vidjeli smo stravičan prizor. Poznajem Omeragića od ranije, ali ga prije ubistava nisam vidio u kladionici”, rekao je Halilović.

Osumnjičeni za ubistvo Nedeljka Radića iz Nevesinja i Armina Salkića iz Viteza, izvršio je samoubistvo – raznio se bombom nakon što je policija opkolila kuću u kojoj se zabarikadirao.

Enes Omeragić je ušao u kladionicu, otvorio vatru iz automatskog oružja pri čemu je ubio 34-orogodišnjeg Radića i 26-ogodišnjeg Salkića.

Udaljavajući se sa mjesta događaja, napadač je iz automatskog oružja uz, kako tvrde svjedoci, povike “Alahu ekber” pucao i na autobus gradskog saobraćaja i tom prilikom povrijedio vozača autobusa i još dva lica.

Ubijeni vojnici radili su na formacijskim mjestima vozača u bataljonu Vojne policije Brigade taktičke podrške.

ubijeni vojnici os bih

Napadač je navodno iz Sokolja. Perica Stanić, direktor Sipe, rekao je da prema trenutnim informacijama s kojima raspolaže ta agencija, a prema opisu koji su dali očevici događaja, ubica dvojice vojnika vjerovatno je pripadnik vehabijskog pokreta.

Nekoliko bliskih Omeragićevih rođaka na ratištu je u Siriji, ali on, prema dosadašnjim saznanjima, nije bio na ratištu u toj zemlji.

Ministarstvo odbrane BiH je na svim lokacijama Oružanih snaga BiH preduzelo potrebne mjere bezbjednosti.

Iz Ministarstva su potvrdili da je tokom napada pripadnik Oružanih snaga BiH Dževad Ljukovac lakše povrijeđen, te da je nakon ukazane ljekarske pomoći u Kliničkom centru Sarajevo pušten kući.

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu sinoć je dovezen muškarac sa lakšom posjekotinom na glavi, te je zbrinut i pušten kući, rekla je portparolka Centra Muamera Šehić.

Prema nezvanični informacijama, muškarac se zadesio na mjestu pucnjave u sarajevskom naselju Rajlovac, kada ga je pogodio komad stakla.

RTRS