Nakon potvrde da je organizator operacije u Parizu ubijen, u fokusu je Salah Abdeslam, osumnjičeni za učešće u napadima, koji se od tada nalazi u bjekstvu.

Leci sa njegovim likom postavljeni su u svakom gradu u Francuskoj, a Abdeslam je postao najtraženiji čovjek u Evropi.

Prema pisanju belgijskih i francuskih medija, Abdeslam se nalazi u dvostrukom problemu. Osim što ga traže sve bezbjednosne službe Evrope, on strahuje i od Islamske države.

Kako prenosi “Independent”, mnogi podaci pokazuju da se Abdeslam “uspaničio”, te da nije ispunio naređenja ID, uključujući i “sopstvenu žrtvu”.

Pojedini belgijski mediji pišu da je “jedini preživjeli napadač iz Pariza“ 17. novembra stupio u kontakt s prijateljem iz Brisela, kao i da je, navodno, rekao da žali zbog uloge koju je imao u napadu, a koja je “otišla predaleko“, prenosi “Independent“.

Kako se navodi, Abdeslam se nije usudio da se preda policiji jer strahuje da bi to izazvalo gnijev Islamske države, koja bi se osvetila njegovoj porodici.

Iako su ovi navodi potekli od neimenovanog izvora, “Independent“ piše da se oni uklapaju u priču istražitelja da je Abdeslam 13. novembra “počeo da paniči“, te nije izvršio zadatak koji mu je Islamska država dala.

Istražitelji vjeruju da je Abdeslam – ranije poznat po sitnim kriminalnim radnjama u Briselu – nakon napada lutao Parizom sedam sati, a u subotu ujutro otišao u Belgiju.

Policija je pratila telefonski poziv koji je napravio oko 22:30 u petak 13. novembra, dok je još trajao napad u Bataklanu, u kojem je zatražio od prijatelja da ga odveze 200 kilometara od Brisela kako bi ga spasao.

“Ništa od Abdeslamovog kretanja ne ukazuje da je on ranije planirao bjekstvo. Moguće je da se uspaničio i da nije želio da se ubije. Moguće je da mu se nije svidjelo u šta se umiješao ili čak da nije uspio da detonira eksploziv“, rekao je za “Independent“ jedan od zvaničnika iz francuske policije.

Abdeslam je, kako su sigurnosne kamere pribilježile, bio vozač crnog “seata“ koji je dovezao trojicu napadača do dvorane “Bataklan“.

U Belgiji su uhapšena dvojica osumnjičenih da su bili u kontaktu sa Abdeslamom.

Međutim, kako “Independent“ piše, postoje i neke informacije koje ostaju “misterija“.

U prvom saopštenju Islamske države, u kojem je preuzela odgovornost za napade, navodi se da su teroristi izveli napad i u 18. arondismanu Pariza. Međutim, tamo napada nije bilo.

Upravo u tom arondisamnu je 17. novembra pronađen crni “klio“ belgijskih tablica. Prema podacima policije, iznajmio ga je Abdeslam.

Kao razloge za sumnju, “Independent“ navodi da nije jasno da li je Abdeslam imao zadatak da izvrši još jedan napad i zašto je, ako je imao automobil, zvao prijatelja da ga odveze u Belgiju.

Kako se navodi, još nije poznata sudbina još jednog napadača, što bi značilo da ih je bilo devetorica, koji je snimljen na jednoj od sigurnosnih kamera.

B92