Enes Omeragić (34), koji je u terorističkom napadu u sarajevskom naselju Rajlovac ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, proveo je prošle godine tri mjeseca na sirijskom ratištu u redovima Islamske države, a na listi osoba opasnih za bezbjednost Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) nalazio se od aprila 2010. godine, kazao je “Glasu Srpske” izvor blizak istrazi.

Veze sa teroristima

– To je lista na kojoj su imena 3.400 osoba koje predstavljaju opasnost za nacionalnu bezbjednost, a prije pet godina je bila predočena i Parlamentu BiH. Bez obzira na to ništa nije preduzimano, a Omeragić je slobodno putovao i posjećivao predavanja radikalnog islamiste Bajre Ikanovića. Propusti obavještajno-bezbjednosnih službi plaćeni su sa dva nedužna života – kaže naš sagovornik.

Omeragić je dao i novu dimenziju terorističkim napadima izvedenim u BiH, jer je prvi terorista koji je poslije krvave misije izvršio samoubistvo.

– On je prvi samoubica u BiH, što je najviši stepen fanatizma. Omeragić je bio u kampu u Francuskoj u kojem su obučavani teroristi samoubice. Kamp je osnovao poznati francuski terorista Lajonel Dimon – kazao je naš izvor.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić rekao je “Glasu Srpske” da je Omeragić rođen u Parizu i da službe provjeravaju da li ima veze sa tamošnjim teroristima i nedavnom serijom napada u francuskoj prestonici.

Omeragićeva sestra Enisa udata je za Muhameda Mesu koji je takođe ratovao u Siriji, a iz džihada se vratio 2013. godine. U sklopu istrage o terorističkom napadu u Sarajevu, između ostalih, pretresena je i kuća Omeragićevog zeta.

Srpski mediji su objavili da su Omeragića registrovale i srpske bezbjednosno-obavještajne službe kao prijetnju Srbiji zbog veza sa najradikalnijim članovima vehabijskog pokreta u Raškoj oblasti, gdje je boravio nekoliko puta, a posljednji put prije nekoliko mjeseci. Bio je vrlo blizak sljedbenicima vehabije iz Novog Pazara Mirze Ganića, koji je poginuo početkom 2014. godine na sirijskom ratištu. Osim sa radikalnim islamizmom, Omeragića su srpske službe dovodile u vezu i sa švercom narkotika i oružja.

Omeragić je odranije poznat policiji i izvjesno vrijeme je boravio u zeničkom zatvoru, ali u četvrtak niko nije želio da govori o kojim je krivičnim djelima je riječ.

Napad i istraga

Napad u blizini kasarne u Rajlovcu izveden je u srijedu oko 19.45 časova kada je Omeragić upao u kladionicu i ubio vojnike Nedeljka Radića i Armina Salkića. Prije nego što je rafalom srezao dvojicu vojnika, Omeragić je uzviknuo: “Bismilah” (u ime Alaha). Poslije toga je zapucao i na autobus koji je stajao na obližnjem stajalištu, a od lomljavine stakla povrijeđen je vojnik Dževad Ljukovac i još nekoliko putnika.

– Sve se desilo u nekoliko sekundi. Bio je dva metra od mene i pomislio sam da ću biti prvi na redu. On je, međutim, pucao na dvojicu vojnika u uniformama koji su ispunjavali tiket i potom izašao iz kladionice. Iz obližnjeg restorana izašao je treći vojnik i krenuo da uđe u autobus, a on je pucao i na njega – kaže Murat Halilagić koji je bio u kladionici.

Vozač autobusa koji je u trenutku napada primao putnike kaže da je napadač prišao i kroz staklo vrata ispalio nekoliko hitaca.

– Imao je kapuljaču na glavi. Pucao je i dijagonalno po autobusu pa su stakla popucala. Poslije toga se udaljio, a ja sam ugasio svjetla u autobusu i legao na pod – kazao je on.

Ubrzo je uslijedila policijska opsada Rajlovca, a napadač je tokom noći lociran u svojoj kući, gdje se raznio bombom.

Iako je u startu sve upućivalo na terorizam, Tužilaštvo BiH je tek u četvrtak dvostruko ubistvo okvalifikovalo kao teroristički napad, poslije čega je istragu od federalne i kantonalne policije preuzela Agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Mektić tvrdi da Omeragić nije evidentiran kao osoba povezana sa radikalizmom i terorizmom, a da je njegov zet Mesa vehabija i da je hapšen u istrazi protiv grupe Rijada Rustempašića koja je planirala napad na institucije BiH i strana predstavništva.

– Omeragićev zet se vratio sa ratišta u Siriji i često su se družili. U kući u kojoj je Omeragić živio pronađena je literatura, dnevnici u kojima je veličao radikalizam i dokumentacija u kojoj se veliča Islamska država. U kući je pronađena i municija, a prilikom polaska u izvršenje terorističkog napada ponio je automatsku pušku, nekoliko okvira municije i bombe. Ovo što je Omeragić uradio je planirano i organizovano – rekao je Mektić ističući da je tokom istrage više osoba privođeno i saslušavano i da je među njima i Omeragićev zet.

Kazao je da je Omeragić izašao iz kuće oko 18.30 časova i ispalio kraći rafal.

– Došao je u kladionicu gdje su bila dva vojnika i još nekoliko civila. Ispalio je nekoliko rafala iz automatske puške. Kada je izašao iz kladionice, u autobus je ulazio treći vojnik i on je počeo da puca po autobusu – rekao je Mektić i dodao da je utvrđeno da je Omeragić prilikom povratka bacio i ručnu bombu.

Kao i u slučaju svih dosadašnjih terorističkih napada, ponovo su na površinu isplivale slabosti u bezbjednosnom sektoru.

– Ovdje su se pokazale slabosti koordinacije između bezbjednosnih struktura. Na uviđaju su se našle kantonalna policija i tužilac, a zatim su se uključili SIPA i Tužilaštvo BiH. Određeni nivoi vlasti otimali su se ko će vršiti uviđaj – naglasio je Mektić najavivši da će predložiti novi nacrt zakona o borbi protiv terorizma koji će dati veća ovlašćenja policiji, obavještajnoj službi i Tužilaštvu BiH.

Zamjenici ministra odbrane BiH Boris Jerinić i Emir Suljagić poručili su da se bez sumnje radi o terorističkom činu. Oni su iznijeli niz kritika na račun policijskih agencija navodeći da su vojne strukture potpuno isključene iz istražnog postupka.

– Pucanj u Oružane snage je pucanj i u BiH, ali nas to neće uplašiti – istakao je Jerinić.

Suljagić je naglasio da BiH definitivno ima problem s terorizmom.

– Zatekli su nas nepripremljene, ne našom krivicom, a ovo je bio prvi i posljednji put da je tako – izjavio je Suljagić.

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general Anto Jeleč istakao je da rade sve da zaštite vojnike i doprinesu miru i bezbjednosti u BiH.

Šok zavladao u tri porodice

Ubijeni Radić je rođen 1981. u Nevesinju, a živio je u sarajevskom naselju Vogošća. Salkić je rođen 1989. godine i živio je u Vitezu. Obojica su bili vojni policajci, a posljednja dužnost bila im je u kasarni u Rajlovcu.

Radićeva nevjenčana supruga Alisa Lier za šokantnu vijest je saznala iz medija.

– Čuli smo se porukama i odjednom je prestao da se javlja. Bila sam sama u stanu sa ćerkom koja nema još ni tri godine. Otišao je na posao i još čekam da se vrati – rekla je uplakana Alisa.

Nedeljko će u sjećanju svojih Nevesinjaca ostati kao izuzetan čovjek.

– Svi smo zatečeni. Bio je divan čovjek, miran i povučen. Kada smo čuli da je bio žrtva ekstremiste, ostali smo još više zaprepašćeni. Preselio se u Vogošću sa porodicom zbog posla, ali je često dolazio u Nevesinje – kazao je “Glasu Srpske” Nedeljkov rođak Radovan.

Tuga je okovala i dom porodice Salkić.

– Izgubio sam osobu koju sam volio najviše na svijetu. Sad kada bi i mene ubili, bilo bi mi svejedno – kroz suze je ispričao Arminov brat Abedin Salkić.

Arminov otac Muris još ne može vjerovati da njegovog sina nema.

– Takvo dijete se nije rodilo, kome je on šta skrivio? On mi je bio i hranitelj i sve – jecao je od bola.

Omeragić je posljednjih deset godina živio u sarajevskom naselju Sokolje u prizemlju kuće koju dijeli sa ocem, bratom i maćehom. Komšije kažu da je bio problematičan i sklon narkoticima, a da je u posljednje vrijeme pustio bradu i nosio skraćene pantalone što je praksa u vehabijskom pokretu. Kuća, koja gleda direktno na kapiju kasarne Rajlovac, bila je pod policijskom opsadom. Uviđaj je završen u četvrtak popodne, nakon čega je iz kuće izašao otac napadača Šahin Omeragić.

– Bez teksta sam. Više mi je žao vojnika nego njega. Neću mu otići na dženazu – rekao je potreseni otac.

Mještani kažu da se Omeragićeva majka prije nekoliko godina ubila skočivši u bunar. Komšije nerado govore o Enesu navodeći da su ga se plašili jer je bio vrlo čudan i da se u posljednje vrijeme izolovao i od porodice. Ističu da se u posljednje vrijeme družio s osobama arapskog porijekla koje su se doselile u komšiluk.

– Svi smo se sklanjali od Enesa. Za razliku od njega, otac mu je fin čovjek i dobar komšija – kaže jedna od mještanki.

Vlasnik lokalnog autoservisa kaže da je Omeragić često kod njega dovozio automobil i da je uvijek imao dosta novca.

U Ministarstvu odbrane su istakli da su preduzeli aktivnosti za organizovanje sahrane ubijenih vojnika.

“Vijesti umeta” ponovo slavi

Portal “Vijesti umeta”, kao i poslije terorističkog napada u Parizu, veličao je i akciju teroriste u Sarajevu.

– Počelo je – ubijena dva vojnika BiH, a nekoliko ranjeno, hvala Allahu!!! Upozoravali smo vas da će Europom teći krv, a posebno Bosnom i da ono što dolazi je gore i gorčije. I eto ga, desilo se, ubijena su dva prljava vojnika koja su se borila za nacionalizam i tagute i branili državu i vladu koja im nikakvo dobro nije donijela. Ubijena su dva vojnika od kojih je jedan Srbin, pravi nevjernik, a drugi Bošnjak, murted (otpadnik od vjere). Hvala Allahu Koji Svoja obećanja ispunjava i pomaže svoje iskrene robove mudžahida i muvehide. Ovo je tek početak o Bosno, ovo je tek početak o Europo, ovo je tek početak prolijevanja vaše prljave krvi koja će teći vašim prljavim ulicama, sve dok se zastava tevhida ne zavijori širom cijele Europe i šire – navedeno je u tekstu.

Savjet ministara BiH zatražio je od Tužilaštva BiH da bude ugašen portal “Vijesti umeta”.

Policijska stanica u Zvorniku

Vehabija Nerdin Ibrić upao 28. aprila ove godine naoružan u stanicu i ubio policajca Dragana Đurića i još dvojicu ranio. Napadač ubijen u razmjeni vatre sa policijom. Slučaj još nije rasvijetljen do kraja.

Teroristički napadi u Bih

Ambasada SAD u Sarajevu

Vehabija Mevlid Jašarević 28. oktobra 2011. godine iz automatske puške više od pola sata pucao na zgradu i teško ranio policajca. Uhapšen je tek kada ga je ranio snajperista. Osuđen na 15 godina zatvora.

Poslanik HDZ-a u Zenici

Ispod automobila Ive Tadića 11. aprila 2011. godine, nakon što je sjeo u vozilo, aktivirana eksplozivna naprava na parkingu zgrade kantonalnih institucija. Zijad Dervišević osuđen na šest, Amel Sefer na pet i po, a Saša Bonić na pet godina zatvora.

Policijska stanica u Bugojnu

Radikalni islamisti 27. jula 2010. godine uz zid zgrade podmetnuli veliku količinu eksploziva. U eksploziji poginuo policajac Tarik Ljubuškić, šest njegovih kolega ranjeno, a objekat uništen. Haris Čaušević Oks osuđen na 35, a Adnan Haračić na 14 godina zatvora.

FIS u Vitezu

Radnik obezbjeđenja Zvonko Barbić poginuo 9. oktobra 2008. godine u podmetnutoj eksploziji u trgovačkom centru, a tri osobe povrijeđene. Suvad Đidić osuđen na devet, a Amir Ibrahimi na dvije godine zatvora.