Iako to mnogi neće priznati, činjenica je da skoro svi ljudi makar ponekad masturbiraju. No, da li vam se nekad desilo da voljenu osobu “uhvatite na djelu” ili je ona možda “ulovila” vas dok se samozadovoljavate?

Kako ste se osjećali? Uvrijeđeno, jer smatrate da vas partner tim činom na na neki način vara, smatrate da je to sasvim u redu i ignorisati to što ste vidjeli ili ste od onih koje će sam prizor masturbacije djevojke ili dečka samo dodatno uzbuditi.

U svakom slučaju, u pitanju je tabu tema, ali svako ima neki stav po pitanju toga da li je masturbiranje u vezi opravdano ili ne.

Evo šta o tome svemu misle stručnjaci.

Rezultati novijih istraživanja pokazuju da masturbacija u vezi zapravo doprinosi većem uživanju i opštem zadovoljstvu seksualnim životom.

Studija objavljena u “Journal of Psychology and Human Sexuality” donijela je sljedeće zaključke:

– muškarci masturbiraju više od žena (žene masturbiraju između dva i četiri puta mjesečno, a muškarci između četiri i devet puta mesečno)

– velika većina ispitanika tvrdi da je masturbacija doprinijela otkrivanju vlastite seksualnosti i preferencija, što im je dalje pomoglo da ostvare sve svoje fantazije i želje s partnerom

– masturbacija pomaže samcima, odnosno osobama koje nemaju redovne seksualne odnose, da barem na neki način izraze svoju seksualnost

– samozadovoljavanje predstavlja odličnu alternativu kada jedna od osoba u vezi nije dostupna, ne želi ili iz bilo kojih razloga ne može da ima seks

Ipak, uprkos svim brojnim prednostima masturbacije, mnogi i dalje na nju gledaju kao na nepoželjnu aktivnost, pogotovo ako je osoba u vezi i ima mogućnost da redovno ima seks. Štaviše,na samozodovoljavanje gledaju kao na pokazatelj da nešto u vezi ne štima i da je osoba koja masturbira – nezadovoljna.

Stručnjaci se sa time ne slažu, tim prije jer su otkrili povezanost između masturbacije i većeg seksualnog užitka tokom vođenja ljubavi s partnerom. Na primjer, udate žene koje, uz redovne seksualne odnose s mužem, masturbiraju, zadovoljnije su seksom koji imaju u braku.

Ovo straživanje pokazalo je i to da osobe koje češće masturbiraju bilježe i veći broj seksualnih odnosa s partnerom ili partnerkom, prenosi Jutarnji. Iako se donedavno smatrala pokazateljem nezadovoljstva u vezi, sada je jasno da to nije slučaj i da masturbacija može samo da doprinese zdravijem i kvalitetnijem seksualnom životu.

Jutarnji.hr