Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je Srni da informacija da je radnik u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH bacio pirotehničko sredstvo u tunelu ispred vozila načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Јeleča jeste terorizam i to je događaj koji se ne smije zanemariti.

“Bacanje topovskog udara ispred vozila generala Јeleča je događaj koji se ne može potcijeniti niti površno analizirati. Činjenica da je radnik obavještajne službe Zlatko Humo u jednonacionalnom društvu, sa svojom braćom po vjeru, bacio pirotehničko sredstvo u tunelu, u trenutku kada prolazi general Јeleč nije za potcijeniti.

Zlatko Humo je sin Esada Hume, bivšeg direktora tajne službe Alije Izetbegovića – AID-a za Hercegovinu. Od ranije je poznato da AID ima iskustva sa pirotehnikom koju baca pod vozila hrvatskih bezbjednjaka o čemu svjedoči slučaj neistraženog ubistva Јoze Leutara”, istakao je Galijašević.

On je rekao da “iza napada u tunelu Salakovac stoji dio otrgnute kriminogene organizacije u Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji BiH sa garniturom starih obavještajaca i starim načinima djelovanja u kojima je stradao i Leutar”.

Galijašević je istakao da je uloga OBA-e sramna i sve će biti gora sada kada je na njeno čelo došao Osman Mehmedagić Osmica, dodavši da je u svemu tome “nejasna uloga Ambasade SAD u Sarajevu koja je dozvolila taj izbor”.

On je naglasio da su Oružane snage BiH odsječene od svih važnih obavještajnih podataka, što su potvrdili i u Ministarstvu odbrane BiH, a ubistvo dva vojnika u Rajlovcu i odsustvo reakcije “najuticajnijeg fundamentaliste Bakira Izetbegovića o ovom terorističkom napadu jasno potvrđuje da su Oružane snage BiH, koje sarađuju sa NATO-om u borbi protiv terorizma, označeni kao neprijateljska formacija”.

“Zbog toga su i general Јeleč i drugi oficiri Oružanih snaga BiH ugroženi”, upozorio je Galijašević.

On je rekao da bošnjački politički vrh treba jasno da kaže javnosti BiH ko stoji iza napada na Oružane snage BiH.

“Ako je ovo sve tako bezopasno kako se predstavlja, i ako napad na Oružane snage BiH nije terorizam zašto onda svi ne počnemo da bacamo petarde u tenulima? Ajde da bacimo petardu ispred vozila Bakira Izetbegovića u pokretu ako je ovo sve samo šala”, kaže Galijašević.

On je upitao gdje je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svih ovih dana nakon terorističkog napada na dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH u sarajevskom naselju Rajlovac i na generala Јeleča?

“Veoma je interesantno da je Izetbegović na sastanku sa poglavarom Islamske zajednice Rifatom Fejzićem u Sarajevu osudio teroristički napad u Parizu a nijednom riječi nije spomenuo teroristički napad u Sarajevu. Zašto ne izađe i ne kaže javnosti da li su to Oružane snage BiH neprijateljska formacija jer su opredijeljenje za borbu protiv terorizma?”, naveo je Galijašević.

SRNA