Tokom policijske akcije u kojoj su centralne ulice Brisla bile blokirane gotovo tri sata uhapšeno je 16 ljudi, a pretraženo je 19 kuća, ističe savezni tužilac.

Osim toga, ističe se i da je jedna osoba ranjena, kao i da Saleh Abeslam nije među uhapšenima.

Pojedini belgijski mediji javili su da je policija možda primijetila i Abdeslama, i to u blizini Liježa, koji se u BMV-u kretao ka Njemačkoj, ali nije uspjela da ga zaustavi, prenosi Bi-Bi-Si.

Tokom akcije vojska je apelovala na građane da ne izlaze na prozore, dok su zvaničnici molili građane da ne tvituju ono što vide i tako otkrivaju detalje akcije.

Građani su poslušali policiju i na tviteru sada šeruju fotografije mačaka i ljubimaca, kako bi “zatrpali” tvitove o akcijama policije.

“Različite operacije su u toku zbog terorističkih prijetnji“, rekao je policijski portparol za AFP, apelujući na medije da ne komentarišu akcije i otkrivaju mjesta na kojima se one dešavaju.

Isto je na svom Tviter nalogu učionio i belgijski ministar unutrašnjih poslova Stiven Vandeput. Prema riječima policijskog portparola, tužilac će “kad sve bude gotovo“ održati konferenciju za medije.

Operacija je počela sat vremena nakon što je belgijska vlada objavila da četvrti stepen uzbune ostaje na snazi.

Belgijska policija traga za najmanje desetoricom terorista koji prijete da će počiniti atentate slične onima u Parizu, a dvojica njih nose spremnu bombu.

B92/RTRS