Svaka odluka Ustavnog suda BiH, koja bi na osnovu percepcije propisa, a ne na slovu samog propisa išla u pravcu poništavanja odluke Narodne skupštine, predstavljala bi političku a nikako pravnu odluku, i ne bi bila provodiva na teritoriji Republike Srpske. Navedeno je to u zajedničkoj izjavi predsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine i predsjednice Vlade zbog najavljenog plenarnog zasjedanja Ustavnog suda BiH, povodom ocjene ustavnosti članova Zakona o praznicima, kojim se 9. januar obilježava kao Dan republike, a po apelaciji Bakira Izetbegovića.

Obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske ne ugrožava interese nijednog naroda u Republici Srpskoj, ali bi bilo kakva odluka u pravcu osporavanja tog datuma ugrozila institut demokratskog odlučivanja i demokratski izražene volje građana Republike Srpske, što je apsolutno nedopustivo.

Ni Ustavni Sud BiH, niti bilo koja sudska instanca u svijetu ne može da poništi narodnu volju manifestovanu kroz odluku Narodne Skupštine Republike Srpske da 9. januar proglasi Danom Republike.

9. januara 1992. godine proglašena je Republika Srpska, i sasvim je prirodno da se taj dan i obilježava kao Dan Republike.

O Danu Republike Srpske postoji čvrst konsenzus svih političkih partija sa sjedištem u Republici Srpskoj i 9. januar će se i dalje slaviti u Republici Srpskoj kao Dan Republike.

Samu odluku Ustavnog suda BiH da uopšte razmatra Zakon o praznicima Republike Srpske doživljavamo kao namjerno podrivanje Republike Srpske i njenih institucija. Na žalost, odluka Ustavnog suda da uopšte razumatra ovo pitanje predstavlja još jednu potvrdu da je pravosuđe BiH samo instrument u rukama pojedinih političkih partija koje pokušavaju da kroz sudske odluke suspenduju volju polovine države, i modeliraju BiH po svojim željama, navedeno je u zajedničkoj izjavi predsjednika Republike Srpske, predsjednika Narodne skupštine i predsjednice Vlade Republike Srpske.

RTRS