Borbeni avion “Su-24” iz ruske vazduhoplovne jedinice u Siriji pao je danas na teritoriji Sirije usljed napada sa tla, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo navodi da je avion letio na visini od 6.000 metara. Sudbina pilota za sada nije poznata. Mediji su ranije prenijeli da su obojica uspjela da se katapultiraju, prenio je TASS.

“U toku je istraga o okolnostipa pada ruskog aviona. Ministarstvo odbrane tvrdi da je avion sve vrijeme bio u vazdušnom prostoru Sirije. Objektivni kontroli podaci to potvrđuju”, navodi se u saopštenju.

Јedan od pilota borbenog aviona nalazi se u rukama lokalnih Turkmena, čije snage tragaju za drugim pilotom, prenijela je stanica “Si-En-En Turk”.

Turska vojska saopštila je da je strani avion upozoren deset puta u roku od pet minuta zbog narušavanja vazdušnog prostora Turske prije nego što je oboren.

U saopštenju se navodi da su dejstvovala dva aviona tipa “F-16”, koji su bili u patroli duž granice sa Sirijom. Turska vojska navodi da porijeklo oborenog aviona nije poznato.

Izvor iz kancelarije turskog predsjednika rekao je da je avion oboren u skladu sa pravilima angažovanja nakon narušavanja vazdušnog prostora Turske.

Agencije/RTRS