Najava Rusije da će u svojoj bazi Hmeimim u Siriji rasporediti najmodernije protivvazdušne rakete potiče “ozbiljnu zabrinutost” u američkom vojnim vrhu, rekao je u srijedu visoki američki zvaničnik.

Moskva je najavila da će te sisteme protivvazdušne odbrane S-400 poslati u svoju bazu u Latakiji, na zapadu Sirije. Rakete S-400 imaju domet 400 km i mogu biti prijetnja za avione koalicije koju predvode Sjedinjene Države.

“Riječ je o oružanom sistemu s veoma dobrim karakteristikama koji je ozbiljna prijetnja za čitav svijet”, izrazio je žaljenje američki vojni zvaničnik koji je htio ostati anoniman. “Ozbiljno smo zabrinuti zbog vazdušnih operacija u Siriji”.

SAD predvodi međunarodnu koaliciju u koju ulazi šezdesetak zemalja i koja je u nešto više od godinu dana izvela oko 8000 vazdušnih udara na položaje ekstremista Islamske države (IS) u Siriji i u Iraku.

Vijest o raspoređivanju raketa S-400 dolazi u času kada je u utorak tursko vazduhoplovstvo srušilo ruski borbeni avion blizu sirijske granice. Ankara tvrdi da je bio u turskom vazdušnom prostoru, a Moskva, naprotiv, da je srušen na sirijskom nebu.

U ovom incidentu, najtežem između Rusije i Turske od početka ruske vojne intervencije u Siriji prije dva mjeseca, život su izgubila dvojica ruskih vojnika, pilot i vojnik koji je sudjelovao u akciji spašavanja pošto je srušen i helikopter njegove specijalne jedinice.

Agencije