Bijeljina – Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić upozorio je da teroristička “Islamska država” ima širi plan za Balkan i da je osnovna namjera da se terorističkim akcijama izazove novi nacionalno-vjerski sukob između muslimana i pravoslavnih naroda.

Ćeranić je napomenuo da je “Islamska država” pokazala da ima sposobnost regeneracije i snagu da se pojavi na bilo kojoj tački na planeti, gdje je širokom indoktrinacijom mladih uspjela obezbijediti sljedbenike.
“Ideje ‘Islamske države’ su prisutne na nizu internet portala, a pojedini šejhovi iznose ih i na predavanjima na kojima okupe i više od hiljadu mladih duša”, istakao je Ćeranić u tekstu za “Fond strateške kulture”.

On je dodao da nema nikakve sumnje da će operativci “Islamske države” iskoristiti migrantsku krizu kako bi na Balkanu rasporedili specijaliste za psihološke i takozvane crne operacije.

“Za očekivati je da organizuju udarne timove koji bi izvršili teroristički napad, a zatim se povlačili u šumu, nastojeći da steknu pristalice. Gerilska borba bila bi u funkciji destabilizacije regiona”, upozorava Ćeranić.

On smatra da se operacije prvenstveno mogu očekivati u BiH, na Kosovu, te u Makedoniji i na jugu Srbije.

“Teroristički napadi su uvijek u funkciji izazivanja nesigurnosti, straha i dezorijentacije građana. ‘Islamska država’ želi zapaliti Balkan i na području BiH i Raške oblasti stvoriti svoju enklavu. U njenim planovima je i da jug Srbije sa Nišom i Starom planinom, prema zamišljenoj rekonfiguraciji, pripadne ‘velikoj Albaniji”, naveo je Ćeranić.

Prema njegovim riječima, ono čega se operativci “Islamske države” plaše jeste da u slučaju napada na Srbe, na poziv Srbije, Rusija na aerodrome Batajnicu ili Niš dopremi dva mješovita avio-puka uz podršku dvije vazdušno-desantne brigade, uz dopremanje prateće logistike avionima “Antonov”.

“Svjesni su da bi, nakon Sirije, za Moskvu bi to bila gotovo rutinska operacija”, ističe Ćeranić.

Govoreći o najnovijim terorističkim napadima u BiH, Ćeranić je naveo da sve ukazuje na to da je “Islamska država” odlučila da kazni BiH zbog odluke njenih vlasti da doniranom municijom pomogne koalicionim snagama koje su suprotstavljene ovoj fantomskoj državi.

“Dok u BiH puzajućim koracima raste svijest da je ova zemlja, sa svim svojim specifičnostima i problemima, postala meta ‘Islamske države’, pri čemu njene građane neće razlikovati ni po nacionalnoj pripadnosti ni po vjerskom opredjeljenju, protivnik je, očito, brži i bez skrupula”, navodi Ćeranić.

On je ocijenio da je za BiH napredak i to što se nakon napada na institucije i uniformisana lica više ne vode višednevne rasprave o karakteru krivičnog djela, u smislu dileme da li je riječ o terorizmu ili je po srijedi nešto drugo.

SRNA