Radionica u prijedorskoj Poljoprivredno-prehrambenoj školi radi punom parom. Prave sir, kifle i krofne, suše jabuke i svoje proizvode prodaju u okviru škole

VEĆ na samom ulazu u prijedorsku Poljoprivredno-prehrambenu školu mirisi nagoveštavaju da se nešto krčka. Mirišu domaća marmelada, peciva, bureci… Već se na prvu oseća da je ovde “u procvatu” praktična nastava prehrambenog smera.

 U prehrambenoj radionici vrvi od đaka. Na prvi pogled je gužva, ali svako dobro zna svoja zaduženja. Đaci i profesori organizovani su i složni, a gde ima sloge, ima i uspeha. Svi u belom. Ovde se “rađaju” profesionalni kuvari i pekari. Veliki entuzijazam profesora “zarazio” je i đake, pa su zajedničkim snagama na časovima praktične nastave pokrenuli proizvodnju marmelade od šipka, sira, pekarskih i drugih proizvoda, a suše i jabuke. Svoje proizvode prodaju u okviru škole. Najčešći kupci su upravo profesori, ali i roditelji đaka. Spojili su lepo i korisno, jer se zarađeni novac vraća školi i ulaže u praktičnu nastavu, pre svega u nabavku sirovina. Ove godine škola je od đaka otkupljivala prikupljeni šipak za domaću marmeladu, a akcija se pokazala više nego uspešnom.

– Mnogi moji drugovi su prikupljali šipak, a škola im je za to plaćala. Tako su zaradili džeparac, a sada uz pomoć profesora pravimo marmeladu. Stekao sam novo iskustvo i sada sam znam da pripremim marmeladu od šipka. Ipak, nije to sve, pravimo i rezance, makarone, sir, sušimo jabuke, svašta smo naučili – kaže učenik prijedorske Poljoprivredno-prehrambene škole Stefan Kokut.

Ovde nikoga ništa nije sramota, zasuču rukave, slušaju uputstva profesora, zapitkuju o metodama i receptima. Mladi pekari kažu da “rade” od pola osam. Prave pite, kifle, krofne, znaju da umese sve, i slatko i slano. Ovde niko nije gladan. I profesori i učenici jedu vlastite specijalitete.

– Mi smo veoma ponosni na svoje đake. Zainteresovani su za praktičnu nastavu, brzo i lako uče, vredni su. Ove godine proizvešćemo oko 50 kilograma marmelade. Prerađujemo voće, povrće i žitarice iz školskih plastenika, voćnjaka i sa ratarskih parcela. Koristimo opremu koju smo dobili od rudnika “Arselor Mital”, uz pomoć Agencije “PREDA”. U narednom periodu planiramo i otvaranje školskog pogona za proizvodnju bundevinog ulja i voćnog soka od jabuke, koji bi takođe trebalo adekvatno opremiti – kaže profesorka stručnih predmeta Suzana Mršić.

rs-prijedor-MALA

Učenici, već stasiti momci i devojke, kažu da će nakon škole biti spremni za prvi posao u struci. Nadaju se da neće dugo čekati na posao, a da su profesionalci “na svom terenu”, vidi se već posle deset minuta boravka u njihovom društvu. Zasad vlastitim delicijama časte jedni druge i svoje profesore, ali neretko “vežbaju” u kuhinji i kad dođu kući.

ŠKOLSKI VOĆNjAK

Ova škola posebno je ponosna na svoju praktičnu nastavu. Đaci i profesori brinu i o školskom voćnjaku u kojem je zasađeno više od 600 sadnica nekoliko sorti jabuka, uzgajaju heljdu od koje prave brašno, ali i kasno povrće, bundeve, gljive šitaki i bukovače.

– Naš cilj je bio da za đake prehrambene struke organizujemo praktičnu nastavu unutar škole, po uzoru na poljoprivredni smer naše škole, jer se to pokazalo više nego uspešno. Sami proizvodimo, sami prerađujemo, a deca uče – kaže direktor škole Mladen Dražić.

Novosti