Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas ili sutra odlučiće o ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, odnosno da li je proslava 9. januara – Dana Republike, u skladu sa Ustavom ili ne.

Ocjenu ustavnosti ovog zakona tražio je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, međutim već sada je jasno da Republika Srpska i njene institucije neće ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH ukoliko odluči da je proslava Dana Republike neustavna.

Gotovo svi političari iz RS, uključujući predsjednika, premijera i predsjednika NS RS, naglasili su da će se Dan Republike slaviti kao i do sada i da Ustavni sud BiH uopšte nije nadležan da razmatra Zakon o praznicima RS i o ovom pitanju sve političke partije u RS postigle su konsenzus.

“Odluka Ustavnog suda da uopšte razmatra ovo pitanje predstavlja još jednu potvrdu da je pravosuđe BiH samo instrument u rukama pojedinih političkih partija koje pokušavaju da kroz sudske odluke suspenduju volju polovine države i modeliraju BiH po svojim željama”, ističe se u zajedničkoj izjavi predsjednika RS, predsjednika NS RS i predsjednika Vlade RS.

Još ranije i Narodna skupština Republike Srpske usvojila je deklaraciju u kojoj se navodi da Dan Republike neće biti ukinut čak i ako Ustavni sud BiH, eventualno, donese odluku kojom bi ovaj praznik proglasio neustavnim. U usvojenoj deklaraciji je ocijenjeno da je osporavanje Zakona o praznicima RS pred Ustavnim sudom BIH isključivo politički, a ne pravno zasnovan akt, čiji je prikriveni cilj negacije legaliteta i legitimiteta RS i dejtonskog ustavno-pravnog poretka BiH.

U slučaju da Ustavni sud BiH proglasi neustavnim član Zakona o praznicima RS koji govori o Danu Republike, a da se vlasti ne povinuju takvoj odluci, to neće biti prvi put, jer prema nezvaničnim informacijama, čak 89 odluka Ustavnog suda BiH nije sprovedeno.

NN