U najmanje 28 naselja u Federaciji BiH, uglavnom seoskih, sve više jača ideologija vehabizma i radikalnog islamizma, koji je nerijetko povezan i sa terorističkim djelovanjem.

Prema pisanju “Nezavisnih novina”, radikalni islamisti svoje utočište pronašli su u 17 opština i to u šest kantona.

Najviše takvih naselja je u Zeničko-dobojskom kantonu, gdje je potencijalna opasnost označena u 14 sela i gradskih predgrađa, i to na području Zenice, Žepča, Zavidovića, Maglaja i Tešnja.

Među evidentiranim tačkama u ovom kantonu nalaze se i po vehabijama od ranije poznati Šerići kod Zenice, te selo Gornja Bočinja kod Maglaja, kao i Ošve, koje su prije nekoliko mjeseci etiketirane kao rasadnik džihadista koji idu da se bore za “Islamsku državu”.

U Tuzlanskom kantonu selefije žive u pojedinim naseljima na području opština Gračanica, Kalesija, Živinice i Srebrenik, kojem pripada i Gornja Maoča, najozloglašenije vehabijsko gnijezdo u BiH.

List navodi da se ljudi čiji je način života decenijama udaljen od 21. vijeka, naseljavaju i tri sela u Unsko–sanskom kantonu, i to kod Cazina, Bihaća i Velike Kladuše, kod koje se nalazi Bosanska Bojna, gdje su, kako neki tvrde, Bilal Bosnić, koji je nedavno osuđen na sedam godina i njegovi sljedbenici kupili zemljište.

U Srednjobosanskom kantonu, “alarm se oglašava” nad jednim selom i dva zaseoka kod Travnika i Donjeg Vakufa, uključujući i Mehuriće, koji su prije nekoliko godina spominjani kao lokacija gdje se radikalni islamisti obučavaju da rukuju oružjem.

U sličnom kontekstu spominje se i Bosansko-podrinjski kanton, odnosno goraždansko mjesto Bivolice, koje je ranije zacrtano kao pogodno tlo za formiranje vehabijske zajednice, poput one u Gornjoj Maoči.

Posla za policijske agencije ima i na području sarajevskih opština Hadžići i Ilidža, uključujući i naselje Zaklopača, gdje su, kako je to prije nekoliko dana procurilo u javnost, boravili i presuđeni teroristi, sirijski dobrovoljci, te predavači “Islamske države”.

Nakon brojnih upozorenja iz Evrope, prema kojima teroristička prijetnja koja postoji u BiH nije za potcijeniti, zabrinjavajući podaci stižu i iz Vašingtona, pa je tako senator Džef Sešns nabrojao 12 primjera radikalizovanih izbjeglica u SAD, uključujući i nekoliko iz BiH.

SRNA