Ovogodišnji rijaliti-programi koji se emituju na televizijama u BiH i regionu i koje kao nikada do sada “krase” vulgarnosti i nasilje, po svemu sudeći dočekaće svečani završetak sezone bez ikakvih ozbiljnijih ograničenja, uprkos upozorenjima nadležnih o štetnosti njihovih sadržaja za gledaoce, posebno djecu.

Kolika je snaga regulatornih tijela vidi se po tome što njihovu preporuku, da emitovanje rijalitija “prisilnog okruženja” bude pomjereno iza 23 časa u Srbiji, zasad nije primijenila nijedna TV kuća.

Mlake reakcije

Nenad Janković, generalni sekretar Regulatornog tijela za elektronske medije Srbije, kaže da njihova preporuka još nema obavezujući karakter.

– Zašto niko ne primjenjuje preporuku mogu da vam odgovore mediji koji emituju rijaliti “prisilnog okruženja”. Najviše prigovora za emitovanje ovih programa je bilo na “Parove” 96, “Farmu” 18 i sedam prijava protiv rijaliti-programa uopšte, dakle ukupno 121 – rekao je Janković.

Ni u BiH nije bolja situacija. Skoro mjesec dana od otvaranja javne rasprave, na adresu Regulatorne agencije za komunikcije (RAK) BiH stigao je samo prigovor BN televizije, a najavljen je još samo iz OBN-a, dok se gotovo 200 drugih medija i više od tri miliona građana i članova takozvane “stručne javnosti” u nju nisu ni uključili.

Ideja da se rijaliti “skrembluje” ili premjesti u termine iza ponoći predložena kao opcije Regulatorne agencije za komunikacije BiH, osim deklarativne podrške, nije izazvala nikakvu značajniju reakciju, ako ne računamo to što je stručna javnost pozdravila inicijativu i – ućutala.

Samo jedan prigovor

RAK BiH u proteklom periodu dobio je samo jedan prigovor na rijaliti-program “Hotel Maldivi” koji je emitovan u programu OBN televizije, zbog čega je ova televizija platila kaznu od 5.000 KM. Sedam prigovora stiglo je na program “Farme” kada je u ovoj emisiji gostovao predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, ali njegovo gostovanje samo po sebi nije kršenje propisa, jer se radilo o prigovorima koji se tiču samog gostovanja, a ne neprimjerenog sadržaja. Savjet RAK-a javne konsultacije zatvara 6. decembra i tek ako odziv javnosti bude takav da zahtijeva usvajanje neke odluke ili mijenjanje sadašnjih pravila, doći će do pomjeranja postojećih rješenja. Amela Odobašić, portparolka RAK-a, kaže da je još rano govoriti da li će se šta mijenjati i na koji način.

Direktor BN televizije Vladimir Trišić kaže da nema ništa protiv prebacivanja rijalitija u kasni termin ili njihovo potpuno ukidanje, ali samo ako će se to odnositi na sve, a ne samo na odabrane. On dodaje da je nacrt kodeksa o audio-vizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija BiH na startu problematično definisao pojmove.

Utvrđeni scenario

– Na primjer, kod definisanja pseudorijalitija piše da je to “program koji prikazuje određene autentične ili izmišljene životne situacije, prema unaprijed utvrđenom scenariju”. Programi mnogih svjetskih televizijskih stanica, Discovery ID, TLC, History channel, National geographic i mnogi drugi, emituju sadržaje koji bi se tumačenjem odredbe kodeksa mogli podvesti pod ovu definiciju. Neke od navedenih TV stanica su usko specijalizovane i u svom programu u toku cijelog dana emituju program čije su teme prevare, teške životne situacije, bolesti, pljačke, krivična djela, istorijski događaji, prirodne katastrofe i slično u kojima vidimo ubijanje, komadanje, nasilje, bombardovanje, često kao rekonstrukciju – rekao je Trišić i upozorio:

– Ovom logikom, onda bi se zabranilo emitovanje programa mnogih svjetskih stanica i sadržaji bi se sveli na informativni, filmski ili muzički. Ako bi se ona odnosila samo na domaće TV stanice, došlo bi do direktnog favorizovanja stranih kanala i gušenja domaćih, od “opstanka” preko “forenzičara” do istorijskih dokumentaraca. Problem sa vulgarnostima i nasiljem u rijalitiju može se riješiti lako, da bude zabranjen seks, tuče, psovanje i druge vulgarnosti u njima samima. Onda će rijaliti sam sebe da ukine i neće biti potrebe ni za kakvim mjerama.

Press