U meču je viđen je prvi poraz Ukrajinca poslije 2004. godine, nanijevši mu četvrti poraz u profesionalnoj karijeri.

S druge strane, Britanac, koji je ostvario 25 pobjedu (19. nokautom), svakako najveću u karijeri, spriječio je Klička da 19. put odbrani pojase u verzijama WBA, WBO i IBF.

Takođe, rekord velikog Džoa Luisa ostaje upisan u istoriji – pošto je sa 25 odbrana, od čega 21 nokautom, skoro 12 godina bio na tronu u teškoj kategoriji.

Sam dan borbe bio je veoma buran jer se, sedam sati prije meča, pojavio se problem sa podlogom u ringu, zbog čega je podnio žalbu komesaru borbe, ali i vladajućem tijelu svjetskog boksa, pošto je smatrao da je bod ringa previše mekan.

Ipak, problem je na vrijeme riješen od strane organizatora, pa je sve nastavljeno po planu i programu.

Spektakl u krcatoj dvorani u Diseldorfu najavio je legendarni voditelj Majkl Bafer čuvenom rečenicom – Spremimo se za borbu (Let’s get ready to rumble).

Fjuri je krenuo sa provokacima od samog starta, ali se Kličko nije dao, već je pokušao maksimalno da bude smiren. Uvodni minuti, očekivano, nisu nam donijeli previše intenzivan boks, pošto su obojica krenula u borbu sa zadrškom. Nastavio je Britanac da drži spušten gard, da drži ruke iza leđa, ali je gong prekinuo rundu taman kada su krenuli udarci.

Odmah po kraju runde Fjuri je krenuo i verbalno da provocira Ukrajinca, ali je ih sudija brzo razdvojio i poslao u ćoškove. U drugoj rundi gledali smo nešto ofanzivnijeg Fjurila, koji međutim nije uspio da iskoristi pasivnost Klička, pa je pogodio tek nekoliko ‘sitnih’ udaraca.

U trećoj rundi je Kličko bio taj koji je konkretniji, a Britanac, koji je prošao rusku školu boksa, nastavio je da zabavlja publiku i provocira rivala. Kao ni Fjuri, ni Kličko nije imao čistih udaraca za tri minuta. Dvestašest centimetara visoki Britanac odlučio se za defanzivniji pristup, što se vidjelo već na startu runde četiri, a Kličko je sve više preuzimao inicijativu.

Ipak, sem nekoliko krošea, Kličko nije uspio da konkretnije da ugrozi protivnika. Na samom isteku runde prošao mu je prvi karakteristički direkt, a ovoga puta je gong spasao Britanca.

Peta runda nam nije donijela ništa spektakularno, ali jeste udarac Fjurija koji je napravio posjekotinu na licu Ukrajinca. Od tog trenutka meč je doživio veliki preokret, pošto je u naredne dvije runde Kličko bio taj koji je bio u defanzivi, dok je Fjuri sve vrijeme bio u pokretu i nekoliko puta lijepo zadrmao protivnika.

Već početkom osme runde postalo je evidentno da obojica osjećaju umor, pa nije bio previše uzbuđenja tek do sredine devete. Najprije je uslijedio snažan direkt Klička, da bi ubrzo odgovorio Fjuri na sličan način.

U narednih šest minuta nismo vidjeli previše toga, Fjuri je nastavio da ‘bježi’ po ringu, dok je Kličko pokušao u nekoliko navarata da ga ugrozi. Već sredinom pretposljednje runde postalo je evidentno da će sudije vjerovatno biti te koje će donijeti odluku o pobjedniku, iako smo vidjeli po seriju udaraca za kraj runde.

Pred posljednju rundu utisak je bio da je Fjuri taj sa više čistih udaraca tokom meča, pa je Kličko želio da pokuša da nokautira rivala. Ipak, prvo smo vidjeli napad Britanca, ali i dvije kvalitetne serije Ukrajinca za kraj. Naravno, obojica su počela da slave poslije posljednjeg gonga.

Nakon proglašenja pobjednika Kličko je najavio mogućnost revanša i to vrlo brzo.