Zajednička izjava najviših zvaničnika Republike Srpske kojom je predviđeno ili usvajanje zakona o Ustavnom sudu BiH ili raspisivanje referenduma na kojem bi se građani izjasnili o odluci Ustavnog suda BiH, izazvala je regovanja i u Sarajevu i u Mostaru.

Američka ambasada saopštila je da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati. Neki poput OEBS-a, ipak, akcenat stavljaju na to što je Izjava iznjedrena zajedničkim stavom svih zvaničnika iz Republike Srpske. Na drugoj strani političari – čini se podijeljeni po nacionalnom šavu. Oni sa sjedištem u Sarajevu pozivaju se na Mirovni sporazum. Tvrde kako se Izjavom sporazum iz Dejtona negira, a time, ubjeđuju – i postojanje Republike Srpske. Iz Mostara pak, podsjećaju da je zakon o Ustavnom sudu BiH već trebalo da zaživi. Kako kažu, ultimatum srpske strane, nije prihvatljiv, ali nije, kažu, prihvatljivo ni to da odluke donose strane sudije. BiH su oni odavno trebali da napuste.

Apelant Bakir Izetbegović (SDA) iza kojeg su već “sabrana djela” u pokušaju da se ukine, ugasi, omalovaži, zabrani ili derogira sve što se odnosi na Srbe i Srpsku, nakon jedinstvenog odgovra iz Srpske, za javnost nije bio dostupan. Njegovi sljedbenici jesu. Sada su se sjetili Dejtonskog sporazuma. A prethodno su ga godinama kršili.

Šefik Džaferović (SDA) kaže da nije moguće Dejtonski sporazum provesti po principu jelovnika, ovo mi se sviđa, ovo hoću da sprovodim, ovo mi se ne sviđa, pa to neću da sprovodim. “Svi oni koji se protive radu Ustavnog suda BiH moraju znati da se protive Dejtonskom mirovnom sporazumu”, navodi on.

To što je izvorni Dejtonski sporazum na “sarajevskom meniju” bio nebrojeno puta do sada, prije i nakon što su Seada Palavrić i Mirsad Ćeman, zeleni SDA-ov dres zamijenili sudijskim togama, u Sarajevu i ne pominju. Zaboravljaju da su kršeći Dejtonski sporazum od Srpske otimali nadležnosti. Orkestrirano reaguje vlast i opozicija.

Denis Bećirović (SDA) kaže “želim da poruči predstavnicima, odnosno čelnim ljudima iz Republike Srpske, da ni na koji način ne dovode u pitanje odluke Ustavnog suda BiH, jer negiranjem Ustavnog suda BiH oni negiraju i postojanje entiteta Republika Srpska”.

parlament bih

I dok selektivnost pripisuju drugima, političari iz Sarajeva zaboravljaju da je upravo Sarajevo, ustanovilo praksu neprovođenja odluka Ustavnog suda BiH. A jedna od njih sa najdužim ignorantskim stažom – svakako je i ona koja se tiče prava na istinu, porodica u ratu umorenih sarajevskih Srba. Za razliku od političkog Sarajeva, drugačiji tonovi stižu iz Mostara koji je iskusio odluke ili, kako su mnogi skloni reći, političke manifeste Ustavnog suda BiH.

Božo Ljubić (HNS) smatra da BiH treba zakon o Ustavnom sudu, jer je pozicija Ustavnog suda vrlo upitna sa stanovišta legalnosti. Kako navodi, Ustavni sud BiH u kojem su i strane sudije trebalo je da funkcioniše samo pet godina.

Bivši ministar pravde Bariša Čolak (HDZ BiH)  podsjeća da je i sam nekoliko puta inicirao zakon o Ustavnom sudu BiH, koji je strane sudije trebalo odavno da pošalje kući. Uvijek je, očekivano, izostajala podrška iz Sarajeva. Izrazio je nadanje da će ova odluka doprinijeti ubrzanju tog procesa, ” tako da kad je riječ o strancima njih svakako treba zamijeniti domaćim sucima i to Ustav omogućava”.

Da li strane sudije treba da napuste BiH, međunarodni zaštitnici Ustava se ne izjašnjavaju. Tek deklarativno iz OHR-a i Evropske komisije stiže podsjećanje kako su odluke Ustavnog suda BiH obavezujuće. Ali ne samo ova poslednja, već i sve prethodne. A 90 ih nije ispoštovano. U OEBS-u pozivaju i na smirivanje tenzija.

Džonatan Mur, šef Misije OEBS u BiH, kaže da je važno da je to zajednički stav i da se moraju poštovati zajednički stavovi. “Moramo poštovati i sudske odluke, ima puno otvorenih pitanja. Nadam se da to neće biti izvor za tenzije u BiH”, kaže on.

Da li će tenzije u BiH smirivati ili podgrijavati Savjet za implementaciju mira, čija redovna polugodišnja sjednica počinje sutra u Sarajevu? Reakciju PIK-a i ponovno korišćenje prevaziđenih bonskih ovlašćenja visokog predstavnika, po ustaljenoj praksi ponovo prizivaju u Sarajevu. Sinhronizovano, i političari i intelektualci, okupljeni oko Kruga 99.

RTRS