Unija studenata Republike Srpske pozdravila je potpisivanje zajedničke izjave predstavnika najvećih političkih partija iz Republike Srpske, kojom su iskazali jedinstvo u odbrani prava da Srpska slavi 9. januar – Dan Republike.

Iz Unije studenata poručili su da su predstavnici najvećih političkih partija iz Republike Srpske mudrom izjavom, koja je u interesu sva tri naroda u BiH, poslali snažnu poruku onima koji su prešli svaku mjeru, ignorišući zakone i kršeći osnovna ljudska prava i slobode.

– U ime studenata Republike Srpske svim potpisnicima ove izjave upućujemo čestitke, uz poruku da mogu da računaju na nas u aktivnostima koje će uslijediti – navodi se u saopštenju Unije studenata.

Zvaničnici iz Republike Srpske saglasili su se da Narodna skupština Srpske donese odluku i raspiše referendum na kome bi narod odlučio da li prihvata odluku Ustavnog suda BiH o ukidanju Dana Republike 9. januara.

Izjavu su potpisali lider SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednik Vlade Srpske Željka Cvijanović, član Predsjedništva BiH iz Srpske Mladen Ivanić, zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Mirko Šarović, predsjedavajući Doma naroda u parlamentu BiH Ognjen Tadić, te lideri SDS-a Mladen Bosić, PDP-a Branislav Borenović, DNS-a Marko Pavić, SP-a Petar Đokić i NDP-a Dragan Čavić.

Odluka Ustavnog suda BiH od 26. novembra, kojom se pojedine odredbe Zakona o praznicima Republike Srpske proglašavaju neusklađenim sa Ustavom BiH, kako se navodi, neprihvatljiv je politički akt čiji je cilj negacija legaliteta i legitimiteta Srpske i ustavnopravnog poretka BiH ustanovljenog Dejtonskim sporazumom i kao takva se ne može primijeniti i traži se poništavanje te odluke.

SRNA