Ako sjedite prekrštenih nogu, a čuli ste da je to štetno za zdravlje, vrijeme je da prestanete da osjećate krivicu.

Prekrštanje nogu nema negativne efekte na zdravlje, kažu stručnjaci. Analizirajući studije koje su tražile vezu između sjedenja prekrštenih nogu i proširenih vena, oštećenih nerava i povišenog krvnog pritiska, stručnjaci su došli do zaključka da “time nećete nanijeti štetu svom zdravlju, a jedino je važno da ne sjedite u tom položaju toliko da noge počnu da vam utrnu.”

Sjedenje u bilo kom položaju dug vremmenski period može da dovede do oštećenja nerava, naglašavaju naučnici, ali to važi za bilo koju pozu.

Takođe, oni kažu da su nakon studija utvrdili da se krvni pritisak zaista blago poveća kada prekrstimo noge, ali se ubrzo vrati u normalu, te to ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje.

Kada je riječ o proširenim venama, naučnici kažu da sjedenje u ovom položaju nema nikakve veze sa tim, već se takav problem javlja uglavnom kao posljedica genetike.

Dakle, prekrstite noge i ne brinite da ćete time oštetiti zdravlje. U svakom slučaju, ako dugo sjedite, u bilo kom položaju, stručnjaci savjetuju da se s vremena na vreme protegnete, prošetate.