Andrej Fajgelj, građanin Srbije, je u pritvoru. On je na svom video-blogu pobrkao lončiće, pozvao je na “ustanak”, a to dnevno čine Dveri i Obraz bez kazne, jer je Vučić dočekao genseka NATO-a s hljebom i soli. Po Fajgelju tu nešto nije srpski. Na tu temu slično misli 99 odsto Srba, jednako gunđaju, ali ne bloguju i zbog nejasnog angažmana Tonija Blera u Vladi Srbije.

Opozicija je ovaj gest vlasti protumačila kao prvi znak da Vučić gubi tlo pod nogama. A tek koliko se radovala kad je jedan tabloid pokušao da provuče premijera kroz kaljugu, pokušavajući da dokaže da Vučić učestvuje u malim kriminalnim namještanjima protiv vlasnika jednog tabloida, i to sve kroz “svjedočenje” narkomana sa ozbiljnim stažom. Vučić je čovjek koji funkcioniše pod “visokim naponom”. Sve što radi predstavlja to prenaglašeno istorijskim uspjehom. Slabašna i bezidejna opozicija hrani se njegovim greškama, a hroničan nedostatak sopstvenih ideja je nedovoljan za Vučićev pad, pa se vrti u začaranom krugu.

Vučić očigledno ima respekt prema medijima, shodno sopstvenoj prenaglašenosti posegao je za krupnim argumentom, prijavio se na poligrafski test da bi dokazao kako narkoman i tabloid ne govore istinu. Dokazao je nevinost.

Nemam ambiciju da budem vođa opozicije, niti njihov savjetnik, ali ukoliko opozicija želi da se na valjan način bori za vlast, morala bi da se bavi pitanjima iz svakidašnjeg preživljavanja. Jedno od tih pitanja svakako je ono posvećeno penzionerskom žrtvovanju za budžetsku stabilnost zemlje, i krucijalno pitanje: Zašto najbogatiji ne spasavaju Srbiju? Ne, oni su zaštićeni, i vlast i opozicija imaju svoje tajkune, zapravo saveznike i finansijere. O korupciji, bolesti koja je zarobila Srbiju, ne pričaju ni vlast ni opozicija.

Zapravo, korupcija u Srbiji mene često podsjeti na film Martina Skorsezea “Bande Njujorka”. Radi se o holivudskoj rekonstrukciji istinitog događaja o bandama “domorodaca” i irskih doseljenika koje su 1863. vladale Njujorkom, a glave im je došla mornarička artiljerija.

Vjerujem da danas nema te artiljerije koja bi uništila korupciju u Srbiji, a Vučićeva vlast trajaće dok ga ne sruše njegovi.

Press