Ustavni sud BiH nije imao ama baš nikakvo uporište u pravu da donese odluku da je proslava Dana RS – neustavna, jer se nigde u Zakonu o praznicima RS ne pominje Sveti Stefan, što navodno najviše smeta Bošnjacima

NIJE Bakiru Izetbegoviću zasmetao Sveti Stefan, pa je zbog toga podneo apelaciju Ustavnom sudu BiH da se Dan Republike Srpske – 9. januar, proglasi neustavnim.

Jer, sam je predložio Srbima – slavite Dan Republike 21. novembra, na dan kada je potpisan Dejtonski sporazum.

Dakle, može i na Aranđelovdan. Samo ne 9. januara.

A zašto Bakir neće taj datum, valjda je svima jasno. Zato što je baš tog dana 1992. godine nastala Republika Srpska i zato što bi poništavanjem tog datuma bio doveden u pitanje i sam njen današnji identitet i postojanje.

Ustavni sud BiH nije imao ama baš nikakvo uporište u pravu da donese odluku da je proslava Dana RS – neustavna, jer se nigde u Zakonu o praznicima RS ne pominje Sveti Stefan, što navodno najviše smeta Bošnjacima, pa taj dan ne mogu da prihvate i kao svoj praznik u entitetu u kome žive.

Jer, Ustavni sud BiH već odavno nije najviše mesto gde se donosi pravda u BiH, nego mesto gde se po principu: dva Bošnjaka i tri stranca, protiv Srba i Hrvata, donose političke odluke u korist Bošnjaka.

Ali, sada, Republika Srpska mora reći – dosta. I pokazati jedinstvo. A kao prvo tražiti izbacivanje sudija stranaca iz tog suda, jer takve prakse nema nigde u svetu.

 

Da li je odgovor u jednostavnom ignorisanju odluke Ustavnog suda BiH i nastavljanju proslave Dana RS, kao što Federacija BiH ignoriše na desetine odluka Ustavnog suda, ili cela BiH, u kojoj od 2005. godine nije provedeno oko 90 odluka Ustavnog suda BiH? Ili u izlasku iz zajedničkih organa BiH, blokadi? Šta god da na kraju urade srpski predstavnici u Banjaluci i Sarajevu, koji su sada razjedinjeni, sada moraju biti složni, jer to želi narod. Ako im ova odluka Ustavnog suda ne otvori oči – ništa neće.

Novosti