Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Upravni odbor Savjeta za sprovođenje mira u BiH (PIK) svojim kominikeom pokušava da odbrani nešto što je neodbranjivo, a da je najbolji odgovor na to političko jedinstvo u Republici Srpskoj u vezi sa odnosom prema Ustavnom sudu BiH.

Predsjednik Srpske rekao je da reagovanje visokog predstavnika u BiH i Upravnog odbora PIK-a uslijedi uvijek kada Republika Srpska iznese jasan i jedinstven stav o ključnim pitanjima.

“Tako je i sa ovim kominikeom koji su napisali službenici OHR-a i prije nego što su u Sarajevo došli članovi Upravnog odbora PIK-a”, rekao je Dodik za “Glas Srpske”.

On je istakao da mu je drago što i politički predstavnici Hrvata uviđaju da je problematičan način rada i donošenja odluka Ustavnog suda BiH.

“NJime su zadovoljni samo oni koji štite antidejtonsko preglasavanje. To su prije svega Bošnjaci koji su zajedno sa tri stranca uvijek dio većine koja mijenja politički sistem u BiH”, smatra Dodik.

On je naglasio da su se same počele javljati i sudije koje su učestvovale u donošenju odluke Ustavnog suda BiH, kojom se osporava obilježavanje 9. januara kao Dana Republike Srpske.

“Kažu da smo ih pogrešno shvatili. Mi smo njih odavno jasno razumjeli i jasno se prema njima odredili”, rekao je Dodik.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko juče je u Sarajevu, predstavljajući kominike PIK-a, rekao da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće i da se moraju poštovati i sprovesti. Kominike Upravnog odbora PIK-a usvojen je, uz izdvojeno mišljenje Ruske Federacije u vezi sa pitanjima pravosuđa u BiH.

Ustavni sud BiH 26. novembra utvrdio je da član 3b Zakona o praznicima Republike Srpske nije u skladu sa Ustavom BiH. Osporeni član predviđa da je 9. januar – Dan Republike.

Zvaničnici iz Republike Srpske potpisali su ranije zajedničku izjavu u kojoj se navodi da će Srpska nastaviti da slavi 9. januar kao Dan Republike, kao i da će biti rađeno na donošenju zakona o Ustavnom sudu BiH iz čijeg sastava bi bili eliminisani stranci.

SRNA