Postoje brojni razlozi za nastanak perioda bez seksa. Međutim, nedostatak seksa na duže staze može imati brojne posledice. Ne brinite, postoji jedna pozitivna stvar, ali teško će nadoknaditi četiri loše.

– Posle vode i hrane, sledeća stvar je seksualnost.  Ukoliko ostanemo bez prva dva idemo u smrt. Nedostatak seksa nas neće odvesti u smrt, ali može izazvati brojne komplikacije. Čovek ima potrebu da se seksualno izrazi – kaže seksolog Aleksandar Milošević.

Brojni stručnjaci su se bavili posledicama do kojih nedostatak seksa dovodi. U pitanju su posledice kako po psihičko, tako i po fizičko zdravlje.

Osećate se anksiozno

Činjenica je da seks pomaže ljudima da se izduvaju. Škotski istraživači su otkrili da su se ispitanici, koji su apstinirali teže borili sa stresnim situacijama, od onih koji su imali odnos bar jednom u dve nedelje. Tokom seksa mozak stvara endorfin i oksitocin, koji pomažu da se osećate opuštenije.


Lakše ćete se razboleti

Tačno je da ćete biti manje izloženi polno prenosivim infekcijama i bakterijama, ali ćete tako ugroziti i svoj imuni sistem. Istraživači Vilkes-Bare Univerziteta u Pensilvaniji su otkrili da su ljudi, koji su imali seks najmanje jednom nedeljno imali 30 odsto više antitela, koja predstavljaju prvu liniju odbrane od virusa i bakterija.


Rizik od upala se smanjuje

Skoro 80 odsto infekcija urinarnog trakta javlja se u roku od 24 sata od odnosa, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu američke porodice lekara. Tokom seksa, bakterije iz vagine mogu da završe u uretri. Ovo je ta pozitivna stvar, jer sprečava mogućnost bolnog mokrenja.

Ako ste u vezi, onda je komplikovano

Nedostatak seksa može da utiče na bezbednost veze. Nedostatak seksa utiče na samopouzdanje i samopoštovanje i smanjuje se lučenje hormona, koji utiču na prisnost. To može prouzrokovati i strah kod pratnera, da će ono drugo potražiti zadovoljenje na drugom mestu. Međutim, psiholozi poručuju da to ne znači da ne možete biti srećni i zadovoljni, jer je seks samo jedan izraz intimnosti, pored maženja, ljubljenja, a nedostatak možete nadomestiti i davanjem komplimenata.
Možda ste depresivni

Prema studiji objavljenoj u časopisu “Arhiva seksualnog ponašanja”, žene se osećaju depresivnije, ako duže apstiniraju. Međutim, ne radi se samo o odnosu, neko i o hemiji. Naravno da je nezaštićen seks rizičan, ali postoje i koristi.

Seksolog Aleksandar Milošević, kaže da na seksu treba raditi upravo iz ovih razloga, jer to utiče i na psihičko i na fizičko zdravlje. Savetuje da se seks ne forsira, jer je to loše, ali da treba biti posvećen svojoj seksualnosti.

24sata