Agenciji za ekonomski razvoj grada Prijedor “PREDA-PD” američka Ambasada u BiH odobrila je projekat “Ujedinjeni gradimo bolju budućnost” koji će u narednih godinu dana zajednički realizovati Mašinska škola Prijedor i Mještovita srednja škola iz Tešnja.
Milena Gnjatović-Simatović iz Agencije “PREDA-PD” rekla je da će okosnica saradnje dvije škole biti inovacije i inovatorske sekcije.

“Željeli smo da, osim Elektrotehničke škole u Prijedoru, i sve ostale škole prihvate ovu ideju i osnuju inovatorske sekcije. U ovom projektu učenici će posjećivati ustanove u kojima borave stara i iznemogla lica i lica sa invaliditetom, na koje će i fokusirati svoje inovacije”, navela je ona.

Načelnik Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedor LJiljana Babić rekla je da je ovo samo jedan u nizu projekata kojima gradska uprava nastoji unaprijediti obrazovni sistem – od infrastrukture, preko strateških projekata do podrške učeničkim zajednicama kroz omladinski i nevladin sektor.

“Ovi projekti su od životnog značaja jer nije dovoljno napraviti i opremiti zgradu. Moraju se uključiti učenici, nastavnici i menadžment da đaci sutra kad izađu imaju i praktična znanja, jer su primjedbe posljednjih godina upravo na praksu koja je već dvije decenije potpuno umanjena u odnosu na teoriju”, navela je ona.

Direktor Mašinske škole Zoran Radinović rekao je da je ova škola zahvaljujući dosadašnjoj saradnji sa Agencijom “PREDA-PD” dobila najsavremenije CNC mašine, 3D printere i ostalu vrijednu opremu, a da je partnerska škola u Tešnju jedna od najboljih na Balkanu.

“U ponedjeljak učenici naše škole idu u posjetu vršnjacima u Tešnju i to će biti prvi konkretan korak u našoj budućoj saradnji”, dodao je Radinović.

Projekat američka Ambasada finansira sa 24.736 KM, a grad Prijedor sa 2.800 KM.

Direktor Agencije “PREDA-PD” Mišo Reljić kaže da je posredstvom ove agencije i Odjeljenja za društvene djelatnosti grada Prijedor trenutno u toku procedura za ukupno osam projekata u obrazovanju vrijednih skoro 700.000 KM, od kojih su do sada odobrena četiri ukupne vrijednosti 137.234 KM.

SRNA